België / Monument

Native Memorial


Markeren

Deel

Route


Duizenden dienden hun land tussen 1941 en 1945. Sommigen van hen vochten in de Ardennen tijdens de Slag om de Ardennen. Het duurde lang voor hun heldendaden erkend werden naast de andere geallieerden.

Bij het dorp Recogne staat een monument ter ere van de inheemse Amerikaanse soldaten die in België zijn omgekomen tijdens de gevechten in 1944 en 1945. Het werd ingehuldigd ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Slag om de Ardennen.

Het sombere Native monument bestaat uit twee grote rotsblokken. Op één daarvan staat een beeld van een gezicht met traditionele hoofdtooi boven een gedenkplaat ter nagedachtenis aan allen die vielen voor de bevrijding van België.

Een aantal van de inheemse soldaten die betrokken waren bij de gevechten rond Bastogne waren van de Oglala Lakota stammen.

Sommigen werden gedecoreerd voor hun moed en dapperheid. Een van hen was soldaat eerste klas McManus Broncho, van de Amerikaanse 80e infanteriedivisie. Hij maakte deel uit van de troepen van Lieutenant-generaal George Patton die de omsingeling van de stad hielpen doorbreken.

Medisch getraind in de strijd, had McManus, de taak de gewonden te verzorgen voordat ze naar het ziekenhuis werden overgebracht. Tijdens de gevechten raakte de commandant van zijn peloton ernstig gewond. McManus kroop naar hem toe om hem te helpen. Hij redde ook een andere soldaat tijdens deze episode.

Hij ontving de Bronze Star voor deze moedige acties.

Andere mannen en vrouwen van inheemse afkomst werden beloond voor hun acties, met name voor hun hulp aan de gewonden tijdens het conflict.

6600, Bastogne, Belgium