België / Plaats van belang

Neffe, dorp in de frontlinie


Markeren

Deel

Route


Het dorpje Neffe markeert symbolisch het punt dat de Panzer Lehr Division het dichtst bij het oosten van Bastogne kwam. Neffe en Mont waren het toneel van zware gevechten. Zowel de soldaten als de inwoners betaalden een hoge prijs in deze conflicten, die meerdere dagen duurden.

Op 18 december 1944 werd het dorp Neffe bezet door Amerikaanse troepen van het gevechtsteam van luitenant-kolonel Henry Cherry van de 10e Pantserdivisie, plus ook ingenieurs van het 158e Engineer Combat Battalion. Duitse troepen onder bevel van Generalleutnant (luitenant-generaal) Fritz Bayerlein rukten snel op naar Neffe en Bastogne, maar liepen vast in de modder rond Mageret.

De volgende dag barstte bij de wegversperring in Neffe een hevige strijd los. De Duitse tankcolonne werd midden in het dorp tot staan gebracht en kwam onder vuur te liggen van kleine wapens. Maar Neffe werd uiteindelijk veroverd.

Cherry's commandopost in het kasteel bij Neffe was ook het toneel van een ander hevig gevecht. Tientallen Duitse soldaten werden gedood of raakten gewond tijdens gevechten rond het kasteel. Het gebouw vloog uiteindelijk in brand, waardoor de Amerikanen zich moesten terugtrekken naar Mont en Bastogne.

De komst van luitenant-kolonel Julian Ewell's 501st Parachute Infantry Regiment van de Amerikaanse 101st Airborne Division, hielp Bayerleins divisie te verhinderen verder op te rukken langs de weg van Neffe naar Bastogne.

Tegen het einde van de aanval op 19 december bevond de Panzer Lehr Division zich ongeveer drie kilometer van het centrum van Bastogne. De poging om de stad snel te veroveren was mislukt. De gevechten gingen door op 20 en 21 december.

Tijdens het beleg van Bastogne bemoeilijkten de barre weersomstandigheden de operaties en verergerden de benarde toestand van de plaatselijke burgers. Vanuit Neffe beschoten Duitse troepen Bastogne herhaaldelijk. Pas rond de jaarwisseling kon de Amerikaanse 6th Armored Division eindelijk Neffe bevrijden.

6600, Bastogne, Belgium