België / Monument

Monument voor de 326e Airborne Medische Compagnie


Markeren

Deel

Route


Tijdens de Slag om de Ardennen, gelegen in het veld achter het monument, werd een ziekenhuis opgericht door de 326th Medical Airborne Company als Clearing Station Division voor de Amerikaanse 101e U.S. Airborne Division. In de nacht van 19 december 1944 werd het onder de voet gelopen door Duitse troepen.

Op 19 december 1944 vestigde de 326e Airborne Medical Company van de 101e Airborne Division een veldhospitaal bij Herbaimont, naast het kruispunt (N4). Nu de Duitse troepen ten oosten van Bastogne arriveerden, hoopte men dat het hospitaal ten westen van de stad veilig genoeg zou zijn, weg van de strijd. Met het Rode Kruis-symbool op had de ontruimingspost van de divisie al het nodige personeel en materiaal om de gewonde soldaten uit de omgeving van Bastogne te verzorgen.

Echter sommige Duitse vooruitgeschoven gemotoriseerde elementen hadden Bastogne al omzeild toen de 101ste Airborne Divisie hun veldhospitaal opzette en gingen recht op hen af.

Op de avond van 19 december werd het hospitaal aangevallen door Duitse soldaten uit het noordoosten. Aangenomen wordt dat het gevorderde elementen waren van de 116e Panzer Divisie. Verschillende mensen werden gedood en velen raakten gewond tijdens de aanval.

De chirurg van de divisie, luitenant-kolonel David Gold, die de hoogste officier in het ziekenhuis was, profiteerde van een pauze in het vuurgevecht om te onderhandelen over een wapenstilstand met de Duitse troepen. Tijdens deze periode konden sommige patiënten van het ziekenhuis, de gewonden van de verrassingsaanval en leden van het medisch personeel naar de Amerikaanse linies vluchten, die sommigen met succes bereikten. Onder de gevangenen was majoor William Desobry, overlevende van de aanval op zijn eenheid in Noville eerder diezelfde dag. 

6680, Saint-Ode, Belgium