België / Monument

Easy Company Monument


Markeren

Deel

Route


Het monument eert de mannen van Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, onderdeel van de 101st American Airborne Division. Hun dappere acties werden vereeuwigd in het boek Band of Brothers van Stephen E. Ambrose, dat later werd verfilmd tot een wereldwijd succesvolle tv-serie.

Easy of 'E' Company, vocht ongeveer een maand lang in het gebied van de Bois Jacques (Jack's Wood), en hielp te voorkomen dat Duitse troepen de stad Bastogne innamen.

Een monument gewijd aan de mannen van 'E' Company werd in 2005 ingehuldigd en staat bij de oude spoorlijn Bastogne-Gouvy (nu een fietsroute) op het kruispunt van de landweg tussen de dorpen Bizory en Foy. Dit punt lag uiterst rechts van de posities van het 506de Parachute Infantry Regiment tijdens het beleg van Bastogne.

Het monument bestaat uit twee vlaggen (Belgische en Amerikaanse) en één sokkel die versierd is met drie gedenkplaten. Op de middelste staat het embleem van de beroemde 101st Airborne Division en een gravure die het offer van de soldaten in het nabijgelegen bos illustreert.

De rechter plaquette geeft een samenvatting (in het Engels en Frans) van de geschiedenis van de gevechten in en rond de Bois Jacques. De linker plaquette brengt hulde aan 14 mannen van Easy Company, waarvan er 13 werden gedood tijdens de Slag om de Ardennen, tussen het inrichten van de posities van de 'E'-compagnie in het Bois Jacques in december 1944 en de aanval op Foy in januari 1945.

Het monument herdenkt ook soldaat Eugene Jackson die in februari 1945 sneuvelde tijdens een patrouille bij Haguenau in Frankrijk.

Het monument wordt vaak versierd met bloemen en kaarsen die daar worden geplaatst door de familie van de veteranen of door bezoekers van de Bois Jacques. 

Bastogne, 6600