België / Monument

Tijdelijke Amerikaanse Begraafplaats in Foy


Markeren

Deel

Route


Tussen 1945 en 1948 lag tussen de dorpen Foy en Recogne een tijdelijke Amerikaanse militaire begraafplaats met de graven van ongeveer 2700 Amerikaanse soldaten.

Na het einde van de Slag om de Ardennen en de bevrijding van de Ardennen door de geallieerden werd net buiten de stad Bastogne een begraafplaats aangelegd. Tussen de dorpen Foy en Recogne werden ongeveer 2.700 Amerikaanse soldaten en 3.000 Duitse soldaten begraven op de militaire begraafplaats.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden de lichamen van de Amerikaanse overledenen echter geleidelijk aan gerepatrieerd naar hun families in de Verenigde Staten of overgebracht en herbegraven op één van de naburige permanente Amerikaanse begraafplaatsen van Henri-Chapelle (België), Neuville-en-Condroz (België) of Hamm (Luxemburg).

Er werd later een monument gebouwd om de plaats van deze historische Amerikaanse militaire rustplaats te markeren en eer te bewijzen aan alle Amerikaanse soldaten die hier oorspronkelijk begraven lagen. Op het monument staan duiven als symbool van vrede, twee marmeren Amerikaanse militaire grafstenen (een kruis en een Davidster) en een granieten plaquette.

Er zijn ook twee cirkels die de wereldbol voorstellen. De eerste (aan de linkerkant van het monument) zit vast, bevroren, om de door het conflict veroorzaakte verdeeldheid te symboliseren. De tweede (aan de rechterkant van het monument) beweegt, draait op zichzelf en stelt een wereld voor die zijn 'normaliteit' heeft herwonnen.

De Duitse oorlogsbegraafplaats bij Recogne ligt op slechts een korte loopafstand van dit monument. 

Recogne, 6600