België / Monument

Vechten bij Mageret


Markeren

Deel

Route


Het kleine dorp Mageret, strategisch gelegen aan één van de hoofdwegen naar Bastogne, werd zwaar getroffen door de bittere strijd om de stad. Het bleef deel uitmaken van de hevige gevechten tussen Duitse en Amerikaanse troepen vanaf 18 december 1944, tot de uiteindelijke bevrijding medio januari 1945.

Op 18 december 1944 werden wegversperringen opgezet door de Amerikanen - waaronder bij Mageret - om de Duitse troepen de hoofdweg naar Bastogne vanuit Longvilly in het oosten te ontzeggen. Elementen van de pas gearriveerde Amerikaanse 10e Pantserdivisie werden ook met spoed naar voren geschoven onder leiding van luitenant-kolonel Henry Cherry, om deze blokkadeposities langs de route te versterken.

Mageret werd echter zeer laat op 18 december en in de vroege uren van 19 december overweldigd door Generalleutnant (luitenant-generaal) Fritz Bayerleins Panzer Lehr Division. Door snel het dorp in te nemen, sneed Bayerlein de Amerikaanse troepen af die verder naar het oosten waren gepositioneerd, zodat ze deze directe route naar Bastogne niet konden gebruiken. Een mix van Amerikaanse eenheden - waaronder delen van 'Team Cherry' - zaten vast langs de weg tussen Mageret en Longvilly.  
 
Terwijl ze ook een achterhoedegevecht voerden in Longvilly tegen de 26ste Volksgrenadier Divisie, probeerden de Amerikanen wanhopig de Duitse troepen uit Mageret te verdrijven. Ondanks herhaalde pogingen slaagden ze er niet in Bayerlein te verdrijven.

Mageret wisselde verschillende keren van eigenaar tijdens het Ardennenoffensief. Pas begin januari 1945 kwam het weer in handen van de Amerikanen na een aanval van de Amerikaanse 6th Armored Division. Enkele dagen later, op 4 januari, heroverde de 12e SS Panzer Divisie het dorp. Maar na een bittere strijd op 13-14 januari werd Mageret definitief bevrijd door de Amerikanen.

Het dorp werd tijdens de strijd herhaaldelijk gebombardeerd. Veel van de gebouwen werden vernietigd en veel inwoners werden gedwongen het dorp te ontvluchten in de richting van Bastogne. 

6600, Bastogne, Belgium