België / Monument

Vechten bij Houmont


Markeren

Deel

Route


In december 1944 en januari 1945 raakte het dorp Houmont en omgeving verwikkeld in de hevige gevechten ten westen van Bastogne. Amerikaanse troepen probeerden de gecreëerde corridor naar de belegerde stad veilig te stellen en vervolgens uit te breiden, terwijl de Duitse troepen meedogenloos probeerden deze te sluiten.

Op 30 december 1944 begon de Amerikaanse 11e pantserdivisie haar opmars naar het noorden door het gebied rond de Haies de Magery bossen. In de volgende dagen werden ze geconfronteerd met een hevige strijd tegen elementen van de Führer-Begleit-Brigade, evenals de 3e en 15e Panzergrenadier Divisies.

De strijd ging heen en weer. Maar centimeter voor centimeter drongen de mannen van de 'Thunderbolts' (zoals de 11e Pantserdivisie bekend werd) de Duitse troepen terug en sloegen verschillende felle tegenaanvallen af, tegen hoge kosten.

Op 3 januari 1945 loste de Amerikaanse 17de Luchtlandingsdivisie de 'Thunderbolts' af en werd onmiddellijk in de aanval geworpen op weg naar Flamierge de volgende dag. Ze leden zware verliezen, onder meer op wat de bijnaam 'Dead Man's Ridge' kreeg.

De 17th Airborne Division kreeg tot 7 januari de tijd om de aanval te hernieuwen, maar werd zwaar aangevallen door Duitse troepen. Op 12 januari herhaalde de Airborne Division haar aanvallen op Flamierge en de Duitse troepen werden uiteindelijk gedwongen zich terug te trekken.

De kerk in Houmont heeft tegenwoordig een glas-in-loodraam dat de heldhaftige acties van de 17th Airborne Division herdenkt. In 2012 werden twee gedenkstenen onthuld naast het oorlogsmonument van het dorp ter ere van het bezoek van veteraan John J. Schumacher van de 17th Airborne Division.

Deze stenen zijn gewijd aan de acties van de 11th Armored Division en de 17th Airborne Division, die bijdroegen aan de bevrijding van het dorp en de omgeving in de winter van 1944 tot 1945. 

6680, Saint-Ode, Belgium