België / Monument

Doorbraak bij Assenois en Fort Boggess


Markeren

Deel

Route


Gelegen tussen Assenois en Bastogne, markeerde een kleine betonnen Belgische bunker van voor de Tweede Wereldoorlog de omgeving waarin Sherman tanks onder commando van Luitenant Charles Boggess van het Amerikaanse 37ste Tankbataljon, voor het eerst contact maakten met Amerikaanse troepen die in Bastogne werden belegerd. De bunker staat sindsdien bekend als 'Fort Boggess'.

Lieutenant Boggess maakte deel uit van een Task Force van de U.S. 4th Armored Division die het voortouw nam in de strijd om Bastogne te bereiken door het U.S. Third Army, onder bevel van Lieutenant-generaal George Patton (Jr.). Haar missie was om de omsingeling van Bastogne door het Duitse leger vanuit het zuiden te doorbreken door aansluiting te zoeken bij de belegerde Amerikaanse troepen daarbinnen.

Na een bittere strijd om het dorp Assenois op de middag van 26 december 1944 drongen Sherman-tanks onder leiding van Boggess zich een weg door de Duitse legerlinies en de perimeter van Bastogne binnen.

De oude Belgische bunker markeerde de omgeving waar het eerste contact werd gelegd tussen de 4th Armored Division en de Amerikaanse 101st Airborne Division. Leden van het 326e Airborne Engineer Battalion, die in de buurt in schuttersputjes zaten, begroetten de Sherman tanks van Boggess. Het betekende een symbolisch einde van het beleg.

De route naar Bastogne bleef fel betwist, omdat de Duitse troepen probeerden de kloof te dichten. In de daaropvolgende dagen werkten verschillende Amerikaanse pantser- en infanteriedivisies in het gebied aan het handhaven en uitbreiden van de vitale corridors. Het zorgde ervoor dat essentiële voorraden doorkwamen naar Bastogne en dat zowel de gewonden als de burgers konden worden geëvacueerd.

De Assenois bunker ('Fort Boggess') was een verdedigingsstructuur die in de jaren 1930 werd gebouwd om de Belgische neutraliteit te bewaren in geval van een aanval. Tegenwoordig is deze stille plek omgebouwd tot een herdenkingsplaats, grotendeels gewijd aan de symbolische opheffing van het beleg van Bastogne door de troepen van Lieutenant-generaal Patton. 

Bastogne, 6600