België / Monument

Bombardement van Chenogne


Markeren

Deel

Route


Chenogne ligt op korte afstand ten westen van Bastogne en werd verwoest door de hevige gevechten die er plaatsvonden tijdens de Slag om de Ardennen in die bittere winter van 1944 tot 1945. Van de 32 huizen in het dorp stond er nog maar één overeind na de bevrijding in januari 1945.

Op 21 december 1944 veroverden elementen van de 26e Volksgrenadier Divisie het dorp Chenogne op de Amerikanen en bezetten alle huizen. Sommige inwoners hadden geprobeerd te ontsnappen voordat het Duitse leger arriveerde, maar velen konden dat niet en werden gedwongen de verschrikkingen en zware ontberingen van wat volgde te doorstaan.

Tijdens de laatste paar dagen van december 1944 werd Chenogne gestaag gereduceerd tot een hoop puin, omdat zowel de Amerikaanse artillerie als de luchtmacht het dorp bij verschillende gelegenheden aanvielen in een poging de Duitse troepen te verdrijven. Granaten en bommen - waaronder napalm en brandend fosfor - vielen op het dorp en dwongen de inwoners die niet waren gevlucht, hun toevlucht te zoeken in de kelders.

Eind december woedde er een hevige strijd om Chenogne terwijl de Amerikanen probeerden het dorp te heroveren. Chenogne wisselde verschillende keren van eigenaar tussen de Amerikaanse 11e pantserdivisie en de Duitse troepen, waaronder elementen van de 3e Panzergrenadier-Division en de Führer-Begleit-Brigade. Maar de Amerikanen slaagden er uiteindelijk begin januari 1945 in om de restanten van het dorp in te nemen.

Een aantal inwoners van Chenogne werd gedood tijdens de gevechten om het dorp. Of, in sommige gevallen, terwijl ze probeerden te vluchten. Zo werden op een dag meerdere burgers gedood door een vuurgevecht in de buurt.

Heden ten dage herdenkt een monument bij de kerk de namen van de 23 burgers uit Chenogne die tijdens de strijd om het dorp werden gedood.

6640, Vaux-sur-Sûre, Belgium