België / Monument

De laatste mijlpaal van de Liberty Road


Markeren

Deel

Route


Bastogne vormt het laatste punt van de Liberty Road (Voie de la Liberté). De Liberty Road begint in Normandië en wordt gemarkeerd door gedenkstenen, waarvan er op elke kilometer afstand langs de weg één wordt geplaatst. Zij markeren de hoofdroute van het Amerikaanse Derde Leger van luitenant-generaal George Patton na de landing in Europa in 1944.

In maart 1946 werd door een Belgisch-Amerikaanse vereniging aan de Fransen een voorstel voorgelegd om de "Weg naar de vrijheid" te verlengen tot Luxemburg en Bastogne.

Het model van de mijlpaal is gemaakt door de beeldhouwer François Cogné. Ongeveer 1,2 meter hoog en aanvankelijk ongeveer 435 kilo zwaar, zijn verschillende van deze originele roze cementen mijlpalen sindsdien vervangen door lichtere stukken kunsthars. Alle mijlpalen dragen een rode vlam die uit een fakkel komt, die opduikt uit de golven van de Atlantische Oceaan. De oceaan die de Amerikanen overstaken om de geallieerden te helpen Europa te bevrijden. In de blauwe kroon aan de bovenkant van de mijlpalen bevinden zich 48 witte sterren, die alle staten van Amerika in 1944 symboliseren.

Onder de blauwe kroon van sterren bevinden zich ook vier rode rechthoeken. Deze stellen de verschillende delen van de Liberty Road voor. Beginnend in Normandië van Sainte-Mère-Eglise naar Cherbourg, dan door Frankrijk van Cherbourg naar Avranches, Avranches naar Metz, en tenslotte van Metz over de grens naar Luxemburg en Bastogne. Op het witte gedeelte staan verschillende aanduidingen zoals kilometerstand, terminalnummer en richtingsinformatie.

De laatste mijlpaal op de Liberty Road, geregistreerd als nummer 1.147, werd geplaatst op 5 juli 1947 aan de voet van de Mardasson-heuvel. Hij staat op een steenworp afstand van het  Mardasson Memorial, dat drie jaar later, in 1950, werd ingehuldigd.

Bastogne, 6600