België / Monument

Screaming Eagle Monument


Markeren

Deel

Route


Het standbeeld van de Screaming Eagle, het symbool is van de Amerikaanse 101ste Airborne Division, is het meesterwerk van de Belgische beeldhouwer Robert Remacle. De inhuldiging op 26 september 2008 werd bijgewoond door Zijne Excellentie de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika in België, Sam Fox, de schepen van Bastogne, Philippe Collard, en de hoofdpastoor van Bastogne, Jean-Maurice Jacques, die het monument zegende.

Sinds de oorlog zijn er veel stemmen opgegaan om de 101st Airborne Division en andere Amerikaanse troepen die tijdens de Slag om de Ardennen in Bastogne waren omsingeld verder te eren. Er was al een monument ter nagedachtenis aan de toenmalige 'waarnemend' commandant van de 101e Luchtlandingsdivisie, brigadegeneraal Anthony McAuliffe en zijn beroemde 'noten' antwoord op het overgavevoorstel van de Duitse troepen in december 1944. 

Private Dennis McKeen, een Amerikaanse soldaat van de 101e Airborne Division, werd tijdens de gevechten om Bastogne gedood door Duitse troepen, achtergelaten langs een weg en vervolgens als vermist opgegeven. Robert Remacle, die de peetvader van McKeen was geworden toen hij aannam om zijn graf te verzorgen, wilde hem eer bewijzen door een gedenkteken voor hem en zijn divisie op te richten. De toenmalige burgemeester van Bastogne gaf de voorkeur aan de Mardasson Memorial site om een herdenkingsmonument te plaatsen. 

Aan de beeldhouwer werd voorgesteld om een lokale steen te gebruiken voor het monument. De steen werd geschonken door de steengroeve Carrière sur les Roches, die ook zijn infrastructuur ter beschikking stelde. Het project om het emblematische symbool van de beroemde divisie te creëren was geboren. Gesteund door zijn familie en geholpen door lokale partners van het project, onder meer met behulp van werkgereedschap aangeboden door handelaars uit Bastogne, werkte Robert bijna een jaar lang als vrijwilliger aan het project. De steen die aanvankelijk bijna twee ton woog, werd omgevormd tot een beeld dat ongeveer 1.000 kilogram weegt. 

Het is dan ook de hele bevolking van Bastogne die dit monument aanbiedt uit dankbaarheid voor de dapperheid van de 101e Airborne Divisie en andere eenheden onder het bevel van McAuliffe tijdens het beleg van Bastogne.  

Het beeld van de schreeuwende adelaar zit vol symboliek. Zijn vleugels zijn vrijwillig opgeheven om de vredesduif op te roepen, de teruggekeerde Amerikaanse helm symboliseert het vergoten bloed en daarmee alle gewonde, gesneuvelde of als vermist opgegeven soldaten. De kop van de adelaar is naar de helm gekeerd, om de soldaten van de 101st Airborne Division onder zijn bescherming te plaatsen. 

Coline du Mardasson, 5, Bastogne, 6600