Nederland / Museum

Oorlogsmuseum Gdynia


Markeren

Deel

Route


Oorlogsmuseum Gdynia toont de collectie van verzamelaar Mario Maas uit. Op zijn zesde jaar begon hij met het verzamelen van spullen uit de Tweede Wereldoorlog. In 45 jaar groeide zijn verzameling uit tot een unieke collectie.

In 2004, ter ere van de zestigste viering van de bevrijding van Axel, opende Mario in zijn schuur een privémuseum. Op de benedenverdieping is een museumcafé. Hier staat ook een groot deel van de historische voertuigen. Op de bovenverdiepingen is de collectie te bewonderen. Een stichting van vrijwilligers beheert het museum.

Oorlogsmuseum Gdynia bevindt zich in het centrum van het strijdtoneel van 1944. Het gebied rond de schuur was door de Duitsers onder water gezet om de geallieerde opmars te belemmeren. In september 1944 werd in de omgeving vier dagen hevig gevochten tussen de Poolse bevrijders en de Duitse bezetter. De schuur waarin nu het museum is gevestigd overleefde als enige de beschietingen. Alle andere schuren gingen in vlammen op.

Bezoek de website van Zeeuwse Ankers voor uitgebreide informatie, persoonlijke verhalen en video’s over de Slag om de Schelde.

 

Tweede Verkorting 3, 4571 RG Axel