Nederland / Verhaal

Precies in de roos!


Markeren

Deel

Route


De Canadese Kapitein George Blackburn rent op 14 april 1945 vanaf de Parkbrug richting het station in Groningen. Vanuit een Goederloods Van Gend & Loos ziet hij hoe Duitse officieren stafauto’s klaarmaken om te vluchten. Blackburn roept onmiddellijk de ondersteuning in van de artillerie.

George G. Blackburn van de Royal Canadian Artillery of Canada schrijft later over zijn acties op zaterdag 14 april 1945: “Vanaf de Parkbrug gingen we naar het station, de weg werd zonder enige dekking rennend afgelegd, we klommen over perrons en rails en werden vanuit het seinhuis onder vuur genomen. Nadat zondag 15 april het gehele Hoofdstation is doorzocht op Duitsers, gaan we op zoek naar een goede uitkijkpost. In de goederenloods Van Gend & Loos helpt een Nederlander een van de schuifdeuren op een kier te zetten. Er ontstaat een opening groot genoeg om over het verbindingskanaal te kijken. 

Ze zien aan de andere kant twee Duitse stafauto’s staan aan de Ubbo Emmiussingel. Ze staan voor het grote huis gelijk klaar om gelijk weg te rijden. Er wordt ook met koffers gesleept richting de auto’s. Hij geeft zijn seiner de coördinaat van de plaats door. Er loopt nu ook een “hoge mieter” die haastig op en neer naar de beide auto’s loopt; ‘zo te zien willen ze spoedig mogelijk vertrekken’ Na contact gezocht te hebben met een draagbare radio horen ze de eerste Canadese granaten links over hun heen komen richting de auto’s. De auto’s worden beide geraakt en staan in brand”  

De bewoners van de Ubbo Emmiussingel vluchten richting de Remonstrantse kerk en de kelder van de kosterswoning. Hier wordt flink gevochten. Om 15 april 1945 rond 08:30 is de Ubbo Emmiussingel bevrijd. In de Ubbo Emmiussingel zijn nog steeds sporen te zien van de zware gevechten, zoals te zien is bij de bovenramen van de villa aan Ubbo Emmiussingel 108. 

Ubbo Emmiussingel 9711 BC Groningen