Nederland / Slagveld

Het opblazen van de Vissersbrug


Markeren

Deel

Route


De Duitsers proberen de Canadese opmars in de stad Groningen te vertragen door de Vissersbrug en de A-brug op te blazen. De bewoners uit de omgeving van de Vissersbrug zitten op zaterdagmiddag 14 april 1945 in de kelders, het is niet veilig om de straat op te gaan.

Veel bewoners schuilen bij elkaar in de kelder. In de buurt van de Vissersbrug bevinden zich vier ruime kelders waar 17 bewoners de afloop van de gevechten afwachten. In de avond worden er slaapplaatsen ingericht vrouwen en kinderen ingericht. De bewoners zitten hier veilig voor de beschietingen. 

Toch gaat de oorlog niet ongemerkt voorbij. De explosies waarmee de Vissersbrug wordt opgeblazen zijn zo hevig waardoor er in de omgeving bijna geen ruit meer heel is. De bewoners zijn nog maar nauwlelijks van de schrik bekomen of de A-brug wordt opgeblazen. De brug raakt gedeeltelijk ontwricht. De kinderen in de kelders klagen erover dat ze doof zijn, een gevolg van de luchtdruk van de ontploffingen.  

Op zondag 15 april hebben de Duitsers op de daken aan de Hoge Der A hun positie ingenomen. Ze openen rond het middaguur het vuur op burgers bij de Museumbrug die de Canadezen willen toejuichen. Aan het eind van de dag is ook dit deel van de stad Groningen bevrijd.  

Lage der A 33, 9718 BL Groningen