Nederland / Slagveld

De overval van de eeuw


Markeren

Deel

Route


Nadat de Canadezen van het South Saskwatchewan Regiment op zondagochtend 15 april 1945 over de Emmabrug in Groningen zijn getrokken worden ze flink beschoten door Duitse luchtdoelkanonnen die op het Zuiderdiep staan opgesteld.

Uiteindelijk worden deze Duitse kanonnen op het Zuiderdiep uitgeschakeld waarop de Canadezen dan rapporteren dat het gebied rond “Cricket” en “Baseball”, codenamen voor bepaalde sectoren in de stad Groningen (Praediniussingel en Emmeplein), is gezuiverd, evenals het Zuiderdiep. 

De opmars gaat voorspoedig. Onder dekking gaan de Canadezen met Bren Carriers, pantservoertuigen die met zware mitrailleurs zijn uitgerust, rond 11:30 uur op weg naar het hoofdpostkantoor aan de Munnikeholm. Hier is op dat moment juist een Nazi-agent bezig met het inpakken van 250 miljoen gulden, de bedoeling was om dit geld te transporteren naar Amsterdam. 

De Canadezen weten te verhinderen dat hij er met het geld vandoor gaat. Het is tot op de dag van vandaag en raadsel waar het geld is gebleven…   

Munnekeholm 1, 9711 JA Groningen