Nederland / Slagveld

“Het was alsof er een reus stond te plassen”


Markeren

Deel

Route


Een majoor van The Black Watch wordt op zaterdag 14 april tijdens het oversteken van het Reitdiep geraakt door een kogel van een Duitse sluipschutter die zich met anderen in de watertoren aan de Herman Colleniusstraat heeft verschanst.

De volgende ochtend is het koud en mistig. Canadese gevechtseenheden worden nog steeds vanuit de watertoren onder vuur genomen wanneer ze via een schip aan de andere kant van het Reitdiep proberen te komen. Schippers schieten te hulp en leggen een schuit als dekking langs het schip dat voor de oversteek wordt gebruikt.  

Canadese soldaten bereiken veilig de overkant en beginnen met het zuiveren van de omgeving. Ze dringen elk huis binnen om te kijken of er Duitsers zitten. Ook de Duitse sluipschutters in de watertoren worden aangepakt. Rond 13:00 uur wordt er een kanon aan de Prinsesseweg opgesteld om de Duitse sluipschutters in de watertoren te beschieten. Deze lost een salvo op de watertoren. Het waterreservoir wordt geraakt en een enorme watermassa stroomt uit de toren. Een ooggetuige verklaarde later: ‘Het was alsof er een reus stond te plassen.’

Ondertussen zorgde de Canadese kapitein A.R. Hanna ervoor dat hij een roeibootje kreeg om z’n rantsoenen op een veilige plaats over te varen want de soldaten moesten op tijd hun eten, drinken en sigaretten ontvangen ook al zaten ze midden in de strijd van man tegen man en van huis tot huis.