Nederland / Slagveld

De slag om de Rademarkt


Markeren

Deel

Route


Canadese militairen van het Franstalige bataljon Les Fusiliers Mont-Royal hebben zaterdagnacht 14 april 1945 het Hereplein in de stad Groningen ingenomen. De volgende ochtend werpt het hele bataljon zich in in de strijd. Er ontstaan hevige straatgevechten, waarbij de bevrijders 800 Duitsers gevangennemen.

De Canadezen stuiten op zware tegenstand van Duitsers die zich in omliggende villa’s verbergen. Ze zijn er getuige van hoe groepen Duitsers ook elkaar onder vuur nemen, omdat ze elkaar ervan verdenken dat ze zich willen overgeven. Canadese tanks bezetten belangrijke plekken, zoals kruispunten, die strategisch van belang zijn. De Duitsers maken gebruik van torens, kelders en de diverse woningen in de binnenstad.  

Een Canadese tank schiet vanaf de noordzijde van de Heeresingel op de St. Josephkerk. Zowel de toren als de kerk worden onder vuur genomen. Het duurt niet lang of de Duitse verdedigers geven zich over.  

De Canadese militairen krijgen het zwaar te voortduren, vanwege het luchtafweergeschut dat de Duitsers hebben ingezet. De bewoners aan de zuidzijde van de Radesingel waren inmiddels uit hun huizen gejaagd zodat de Duitsers vrij spel hebben.  

De Canadezen kruipen door tuinen langs het Verbindingskanaal noordzijde om huis na huis te zuiveren. Tijdens de gevechten raken verschillende woningen aan de noordzijde van de Radesingel in brand, De Duitsers trekken zich terug op de tabaksfabriek N.V. J. Gruno aan de Winschoterkade. Dit hoge gebouw beheerst de hele omgeving. Uiteindelijk vat de Tabaksfabriek vlam waarbij het gebouw wordt verwoest. De gehele zondag zijn de Canadese militairen druk bezig het gebied tussen de Heerestraat en het Schuitendiep tot in de Oosterstraat te zuiveren.   

Verlengde Oosterstraat 9711 EN Groningen