Nederland / Slagveld

Vlammenwerpers in het Noorderplantsoen


Markeren

Deel

Route


De Duitse verdedigers hebben in het zuidelijk deel van het Noorderplantsoen – veelal door dwangarbeid – loopgraven aangelegd. Zij kregen versterking van de soldaten die door de Canadezen uit de Kraneweg waren verjaagd. Zowel in de Muziekkoepel als op de kruising Kerklaan/ Grote Kruissingel staat ook een luchtafweergeschut opgesteld.

Een Duitse officier, waarin nog drie andere officieren en een soldaat zitten, geeft vanuit een auto bevelen. De soldaat schiet op iedere burger die zich bij de stelling waagt. Langs de noordelijke helling, de zogeheten Hooge Berg, zijn bunkers gebouwd en ook in het deel tussen de Nieuwe Boteringestraat en Nieuwe Ebbingestraat liggen loopgraven en mangaten. Op de hoek van de Nieuwe Ebbingestraat, aan de zijde van de sigarenwinkel van de heer Gerbers hebben de Duitsers een brede aarden wal gemaakt waarachter ze zich verschuilen.  

De Black Watch of Canada weten dat het Noorderplantsoen zwaar wordt verdedigd als ze op zondagmiddag 15 april via achtertuintjes erin slagen de Duitsers in de flank aan te vallen. De Duitsers worden verrast. Het gevecht duurt bijna twee uur. Aan het einde van de middag zetten de Canadezen pantservoertuigen met vlammenwerpers in.  

Luitenant Walter Harold Sparrow rijdt ondanks zware machinegeweervuur vanuit de Naussaulaan richting de Oranjesingel en de rand van het Noorderplantsoen tegenover de Duitse stellingen. Hij coördineert vervolgens de zogeheten WASP-vlammenwerpers die een vuurstraal op de Duitsers richten. Tijdens het coördineren van deze aanval geeft hij zich bloot, waardoor hij enorm kwetsbaar is voor het vijandelijke vuur. Dit is noodzakelijk om persoonlijk contact te onderhouden met zijn secties. Terwijl hij druk bezig is met zijn taak wordt een van de WASP-carriers geraakt door granaatvuur. De bemanning raakt gewond. Sparrow rent met gevaar voor eigen leven naar de carrier die nog steeds onder vuur ligt. Hij trekt de chauffeur opzij, gaat achter het stuur zitten en brengt de bemanning in veiligheid. Binnen een halfuur is de strijd voorbij.  

Verschillende Duitsers willen zich overgeven en gaan op de rand van de loopgraven zitten. Helaas is op dat moment de strijd nog in volle gang waardoor verschillende soldaten alsnog sneuvelen. Bij de bestorming van het Noorderplantsoen sneuvelde een militair van The Black Watch, 7 raakten gewond. De Canadezen maakten 247 Duitsers krijgsgevangenen. Sparrow krijgt later de Bronzen Leeuw medaille.