Nederland / Slagveld

Als duivels over een brug


Markeren

Deel

Route


De Canadezen maken zich op zaterdag 14 april 1945 klaar om de Herebrug in Groningen te veroveren. Tegen 19.00 uur proberen ze er overheen te komen. Twee mannen, die dit in de eerste aanvalsgolf bijna lukte, worden door vijandelijk vuur uitgeschakeld. Hierna werpt men zogenaamde Kangaroo tanks van de 1e Canadian Armoured Carrier Regiment in de strijd. Hiermee kunnen elf lichtbewapende infanteristen worden vervoerd.

Eerst neemt de Canadese artillerie de Duitsers onder vuur en daarna razen vier tanks naar de brug richting het Hereplein. Het lukt ze het Hereplein te bereiken waar ze zwaar onder vuur komen te liggen. Door de bestorming wordt de Herebrug ontwricht. Ondertussen meldt de Canadese inlichtingendienst dat Nederlandse SS’ers en NSB’ers in burgerkleding actief zijn, Er wordt de Canadezen vergiftigde wijn en jenever aangeboden. Ook wordt er door hen uit allerlei hinderlagen met mitrailleur en pantservuisten op de bevrijders geschoten”.  

Ondanks dat de Canadezen zwaar onder vuur liggen, kunnen ze hun positie behouden. Spoedig arriveren ook de Canadese tanks. Voordat ze de brug overtrekken, klimmen twee bemanningsleden uit hun tank en leggen het lichaam van een gesneuvelde Duitse soldaat, die op de rijbaan ligt, aan de kant van de weg.  

Ook aan de andere kant van de brug wordt hevig gevochten, vooral aan de Heresingel. Om 23.00 uur zijn er nog geen vorderingen geboekt. Om de zichtbaarheid te vergroten, worden schijnwerpers ingezet, die ook wel Monty’s Moonlight wordt genoemd.  

De Canadese Majoor Bergeron onderscheidt zich door zijn dappere optreden. Als hij de volgende ochtend op zondag 15 april rapport wil uitbrengen op het hoofdkwartier van het regiment, wordt hij doodgeschoten door een Duitse sluipschutter. Hij heeft postuum eind april 1945 de Nederlandse onderscheiding, de Bronzen Leeuw ontvangen. Tijdens de ochtendschemering zijn de compagnieën van de Franstalige Les Fusiliers Mont-Royal over de brug is gekomen, hiermee kan de aanval op het centrum van de stad Groningen beginnen.