Nederland / Verhaal

Ordnung musz sein


Markeren

Deel

Route


De Duitse verdediging in Groningen bestaat uit bijeengesprokkelde onderdelen van onder meer Wehrmacht, Kriegsmarine, Luftwaffe en SS, aangevuld met gemilitariseerd Duits spoorwegpersoneel. Veel verdedigers zijn doodop en oorlogsmoe, terwijl bij de SS’ers bereid zijn zich tot de laatste man te verzetten.

De leeftijden van de strijders lopen uiteen van 14 tot 65 jaar. Sommige Duitse militairen geven zich bij het zien van een Canadese militair direct over. Dit overkomt de Canadese sergeant Micky Faille in het centrum van Groningen. 

Faille is kwartiermeester van de South Saskatchewan Regiment en deelt de rantsoenen uit aan zijn kameraden. Hij vergist zich in de weg en kwam een Duitse Officier tegen. De officier houdt de sergeant staande en vraagt of hij en zijn manschappen zich aan de Canadezen mogen overgeven. Echter, er kan natuurlijk geen sprake van zijn dat hij zich aan een sergeant overgeeft. Of hij alstublieft iemand van zijn eigen rang – hoger mag ook – wil halen.  

De kwartiermeester verzoekt de Duitse officier zijn mannen in het gelid op te stellen, waarna hij zijn kolonel gaat halen. Uiteindelijk worden 181 Duitsers, inclusief vijf kolonels en acht majoors gevangengenomen.  

Stoeldraaierstraat 70, 9712 BX Groningen