Nederland / Verhaal

“Hands up”


Markeren

Deel

Route


Een groep brandweermannen zit in de nacht van zaterdag 14 april op zondag 15 april op zolders van gebouwen aan de Guldenstraat en proberen uit alle macht om de muren nat te houden zodat ze niet in brand vliegen. Een aantal omliggende gebouwen staan al in brand. Het lukt de brandweer de gebouwen voor de ondergang te redden.

Na afloop vertrekt een van de brandweermannen naar een bakker om wat brood te halen. Een Canadese soldaat duwt opeens de deur open, zette de brandweerman een geweer op de borst en roept ‘hands up’. De soldaat denkt dat hij met een Duitse soldaat voor zich heeft. De brandweer antwoordt prompt met: Firebrigade!”  

,,O.K.!” is het korte antwoord van de Canadees. Hij draait zich om en slingert de deur met een ‘goodbye’ achter zich dicht. De brandweerman is verbijsterd. Wat doet die soldaat in zijn eentje in dit deel van de stad waar nog steeds Duitse soldaten rondopen? Zelfs het Zuiderdiep is nog steeds niet bevrijd.  

Tien Canadese tanks van de Fort Garry Horse maken die zondag 15 april om 18:00 uur een omtrekkende beweging via de Kromme Elleboog richting de Boteringestraat. De volgende ochtend om zeven uur openen ze het vuur op het huis van de Commissaris van de Koningin waar Duitse soldaten zich verschansen. De tanks worden ondersteund door troepen van de Les Fusiliers Mont-Royal. Rond 13 uur trekken de Duitsers zich terug naar het oostelijk gedeelte van de stad.