Nederland / Audiospot

Monty’s HQ, voor even dan


Markeren

Deel

Route


Een maand lang, tussen 7 februari en 10 maart 1945, had de Britse veldmaarschalk Montgomery op Nieuwendijk nummer 52 en 46 zijn vooruitgeschoven hoofdkwartier. Hij ontving er andere geallieerde kopstukken, zoals de Amerikaanse opperbevelhebber Eisenhower en de Britse premier Churchill.

Veldmaarschalk Bernard Montgomery volgde zijn troepen gedurende de militaire operaties in Europa in een mobiel hoofdkwartier. Het bestond uit een aantal caravans, die speciaal voor dat doel waren ingericht. In zijn mobiele kantoor hingen grote portretten van zijn Duitse tegenstanders. De wanden waren bedekt met stafkaarten, waarop hij de troepenbewegingen kon uitzetten en de voortgang kon laten zien aan hoge bezoekers, zoals koning George VI.

Op 7 februari 1945 belandde het hoofdkwartier in Geldrop. Monty betrok daar villa De Leeuwerik aan de Nieuwendijk 52. Op nummer 46 in Villa Nova was zijn staf gehuisvest. Ook bezocht opperbevelhebber Dwight Eisenhower Montgomery hier. De Amerikaanse generaal beschikte over een een zwaar bepantserde trein die enkele dagen op het station van Geldrop stond. De Engelse premier Winston Churchill bezocht Geldrop eveneens in maart 1945 en sprak er de troepen toe. Deze gebeurtenissen maakten grote indruk in Geldrop.