Nederland / Monument

Het Leenhof-drama


Markeren

Deel

Route


Vrijdag 13 oktober 1944 was een zwarte dag voor mijnwerkersbuurt Leenhof en voor Schaesberg.

Een kleine maand was Schaesberg al bevrijd van de Duitse bezetting. Sindsdien was het Amerikaanse leger niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In hoeve Leenhof was een militair noodhospitaal ingericht en naast de hoeve lag een vliegveldje voor lichte verkenningstoestellen. In de omliggende weiden stonden kanonnen en stukken luchtafweergeschut opgesteld. 

Hoewel de frontlinie inmiddels al bij Aken lag, was de oorlog nog niet voorbij. De Duitse Luftwaffe was nog steeds actief in het luchtruim boven de Mijnstreek. Er was al enkele keren een Duits vliegtuig waargenomen, maar er gebeurde verder niets. 

Tegen zonsondergang maakt Leenhof zich klaar voor de avondmis van 19 uur. Na de dienst stroomden de kerkgangers naar buiten en praatten nog wat met elkaar. Uit het niets doemde plotseling  een Duits jachtbommenwerper op. Het toestel maakte een duikvlucht, opende het vuur en loste zijn dodelijke bommenlading. Op de oorverdovende explosies volgde een hartverscheurend gegil. Het bombardement eiste eenentwintig levens; drie volwassenen, twaalf kinderen en zes Amerikaanse soldaten.

De dramatische gebeurtenis gaat de geschiedenis in als het Leenhofdrama. In de loop der tijd raakte dat in de vergetelheid, totdat begin deze eeuw een herdenkingsmonument werd opgericht. Dat bestaat uit een grote zwerfkei met een eenvoudig stalen kruis en een plaquette, geflankeerd door twee betonnen zuilen.

Heerlenseweg 164, Landgraaf