Luxemburg

In 1940 werd de stad Luxemburg, net als de rest van het land, door het Duitse leger ingenomen. Luxemburg bleef voor meer dan vier jaar in Duitse handen tot het op 10 september 1944 door de Amerikanen werd bevrijd.

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe in Luxemburg

Op 10 september 1944 kwamen de Amerikaanse troepen aan in Luxemburg en namen ze de hoofdstad zonder gevechten in. Tijdens de Slag om de Ardennen werd Luxemburg wederom binnengevallen door het Duitse leger, maar deze keer was de hoofdstad niet betrokken bij de gevechten die een stuk noordelijker plaatsvonden.

Beleef de historie

Verhaal uitgelicht: Ardennenoffensief (Battle of the Bulge)

Na D-Day rukten de geallieerde soldaten verder op in de richting van de Belgische Ardennen. Daar kwamen ze in december 1944 plotseling tegenover drie Duitse legers te staan. Dat betekende het begin van het Ardennenoffensief (Battle of the Bulge), een laatste poging van de Duitse Wehrmacht om door de geallieerde linies heen te breken. In deze strijd, die meer dan zes weken duurde, zijn aan beide kanten veel slachtoffers gevallen.

De laatste Duitse aanval
Op deze afbeelding:
Het Eagle-monument in Bastenaken
Het Eagle-monument in Bastenaken, ter nagedachtenis aan de soldaten van de Amerikaanse 101e Airborne Divisie (Screaming Eagles) die van 21-26 december 1944 bij Bastenaken door de Duitsers werden omsingeld.

In het najaar van 1944, zes maanden na de invasie van Normandië, waren de geallieerde legers opgerukt tot aan de lijn van Luxemburg naar Antwerpen. Op dat moment besloot Hitler tot een laatste tegenoffensief in de Ardennen. Maar hij wilde wachten tot het bewolkt en mistig was, want dan konden de geallieerden hun superieure luchtmacht niet inzetten. Op 16 december was het zover: het 5e Pantserleger, het 6e SS-pantserleger en het 7e Leger trokken de Ardennen binnen.

Met deze onverwachte aanval, die de codenaam Wacht am Rhein kreeg, probeerde Hitler de geallieerde legers uit elkaar te drijven. En hij wilde de Maasbruggen veroveren om daarna via Luik (Liège) door te stoten naar de haven van Antwerpen. De Amerikanen werden door deze aanval totaal verrast.

Maar anders dan in 1940 leidde deze Duitse aanval niet tot een snel succes. Het weer werkte niet mee, de geallieerde luchtmacht bleek veel te sterk en de Duitsers hadden al snel een brandstoftekort. Op 23 december werd het beter weer, dus zetten de geallieerden vanuit de lucht de tegenaanval in. Half januari 1945 hadden de Duitsers geen brandstof meer en moesten ze hun voertuigen achterlaten. Hitler’s missie werd onhaalbaar. Op 25 januari was de strijd voorbij.

Het Ardennenoffensief was de duurste militaire operatie die het Amerikaanse leger ooit heeft uitgevochten. 10.733 Amerikaanse soldaten sneuvelden en 38.600 raakten gewond. Ook verloren zo’n 2.500 burgers in België en 500 in Groot-Hertogdom Luxemburg bij deze strijd het leven.

Lees het hele verhaal