Monte Cassino Abbey

De abdij van Monte Cassino

Via Montecassino, Cassino , Italië
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Bombardementen Verwoesting Gevechten
Liberation Route Europe

De abdij van Monte Cassino

De abdij van Monte Cassino werd gesticht in de 6e eeuw door Sint Benedictus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde het een belangrijk onderdeel van de Duitse Gustav-linie. Op 15 februari 1944 werd de abdij gebombardeerd door de geallieerden, die ten onrechte geloofden dat het klooster werd gebruikt als een Duitse observatiepost.

De abdij van Monte Cassino is een van de twee grootste kloosters in Italië. De abdij werd in de 6e eeuw gesticht door Sint Benedictus. Monte Cassino vormde een deel van de 161 kilometer lange Duitse Gustav-linie die de geallieerde opmars in Italië moest tegenhouden. Tussen 17 januari en 18 mei 1944 was Monte Cassino het toneel van hevige gevechten.

Het klooster was niet bezet door de Duitsers, omdat het in een beschermde historische zone lag. De geallieerde bevelhebbers geloofden echter dat de abdij door de Duitsers als artillerie-observatiepunt werd gebruikt. Ondanks gebrek aan bewijs hiervoor vonden zij dat het klooster vernietigd moest worden. Op 15 februari verwoestten Amerikaanse bommenwerpers de abdij . De hele top van Monte Cassino veranderde in een rokende puinhoop.

De vernietiging van de abdij was een van de grootste militaire blunders van de Tweede Wereldoorlog. De 230 Italiaanse burgers die hun toevlucht hadden gezocht in het klooster werden gedood. Na het bombardement bezetten Duitse parachutisten de ruïne alsnog . De puinhoop bleek een uitstekende verdedigingsstelling.

Gelukkig was de vernietiging niet compleet. Aan het begin van de slag hadden Duitse officieren ongeveer 1.400 kostbare manuscripten en andere voorwerpen verzameld en naar het Vaticaan gebracht. Na de oorlog werd de abdij in al haar glorie herbouwd.

Toeristische informatie

Als men over de A1 rijdt, is de abdij al van verre te zien. Vanaf de afslag Monte Casinno is het nog 8 km. De site is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer: anderhalf uur rijden vanaf vliegveld Fiumicino bij Rome en een uur vanaf vliegveld Capodichino bij Napels.

Openingstijden http://www.abbaziamontecassino.org/abbey/index.php/en/your-visit/opening-hours-montecassino-abbey

Prijzen http://www.abbaziamontecassino.org/abbey/index.php/en/your-visit/guided-tours-montecassino-abbey

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën