Rureifel en Hürtgenwald

Rureifel en Hürtgenwald

Begin: Aachen, Rureifel Einde: Aachen 120 Duur: 5 dagen Het hele jaar

Rureifel en Hürtgenwald

Tijdens de herfst en de winter van 1944-1945 werd in het Hürtgenwald de langste veldslag van de Tweede Wereldoorlog op Duits grondgebied uitgevochten. Met deze slag keerde de oorlog die was begonnen door het naziregime terug naar Duitsland. De gevechten eisten vele slachtoffers aan beide kanten. Voor de Amerikaanse soldaten werd de naam van het bos – met als eerste lettergreep 'hurt', Engels voor 'pijn' – synoniem voor letsel en sterfgevallen. Het Hürtgenwald bestond uit dichte bossen, kale heuveltoppen en diepe kloven. In de herfst en de winter was het zowel te voet als per voertuig zeer moeilijk begaanbaar door de zware regen- en sneeuwval en een gebrek aan goede wegen. Toch trokken de geallieerden op door dit onbekende, moeilijke terrein om hun opmars naar de Rijn mogelijk te maken. De slag duurde van half september 1944 tot half februari 1945 en eindigde in een overwinning voor de geallieerden.

Meer info: http://www.rureifel-tourismus.de/

De route op de kaart

Dag 1

Reis naar de Rureifel in Duitsland en het Hürtgenwald in het hart van deze regio. Verblijf in een hotel in het Hürtgenwald.

Dag 2

Verken de Duitse Eifel, gelegen aan de westgrens van het land, een gebied dat vroeger bekendstond als het armenhuis van het Pruisische Rijnland. 's Ochtends een korte wandeling door het gebied. Naar het bos voor een middag wandelen in het Hürtgenwald langs sporen van de Tweede Wereldoorlog, die in dit gebied aan beide zijden vele slachtoffers eiste.

Dag 3

Verblijf in een hotel in het Hürtgenwald. Wandeling langs historisch-literaire wandelpaden Westwall-Weg, Kall Trail of Ochsenkopf-Weg. Leer meer over de Slag om het Hürtgenwald en het verloop ervan op deze bijzondere wandelroutes. Stop bij Toeristencentrum Rureifel voor gedetailleerde kaarten en folders over de verschillende historisch-literaire wandelpaden. 

Dag 4

Rij naar Vogelsang IP, oorspronkelijk gebouwd als trainingsfaciliteit voor de SS, om later een internationaal militair trainingscentrum te worden.  Tegenwoordig is Vogelsang IP een internationale herdenkingsplek, waarbij het niet alleen gaat over de historische feiten van de nazitijd, maar ook vragen, boodschappen en overdenkingen over ons leven in de moderne maatschappij worden gedeeld.  

Dag 5

Einde reis, vertrek naar Aken.