Vossenack German Cemetery - SPOT051

Oorlogsbegraafplaats Vossenack

Simonskaller Straße , Hürtgenwald, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Oorlogsbegraafplaats Vossenack

De oorlogsbegraafplaats Vossenack werd aangelegd tussen 1949 en 1952 op een strategische locatie door de Duitse Oorlogsgraven Commissie (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge). Heden ten dage bevat het kerkhof de graven van 2.347 oorlogsslachtoffers. Onder hen zijn 35 mannen die hun leven lieten in de jaren vlak na de oorlog als leden van een ‘Munitie Opsporings en Verwijderings Team’.

Van midden september 1944 tot eind februari 1945 woedden zware gevechten in het gebied tussen de bergkamlijn van Hoge Venen en de rivier de Rur, een fase in de Tweede Wereldoorlog die bekend staat als de ‘Slag om het Huertgenwald’. Tienduizenden Amerikaanse en Duitse soldaten lieten hun leven tijdens deze zes maanden van felle en bloedige confrontaties. Op verzoek van de naaste familie werden de overblijfselen van de meeste Amerikaanse militairen gerepatrieerd naar de Verenigde Staten voor herbegrafenis op nationale erevelden en privé-begraafplaatsen.

De stoffelijke overschotten van de Duitse soldaten die vielen tijdens de Slag om het Huertgenwald vonden hun eeuwige rustplaats op Duitse oorlogskerkhoven, met name in Huertgen en Vossenack en plaatselijk kerkhoven in de omgeving. Een groot deel van de Duitse doden was al door eenheden van de Amerikaanse Oorlogsgraven Registratie Dienst (American Graves Registration Service) overgebracht naar Duitse begraafplaatsen in België en Nederland.

De begraafplaats Vossenack werd ingericht op een strategische hoogte, Heuvel 470, door de Duitse Oorlogsgraven Commissie (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge) in de jaren tussen 1949 en 1952. Op dit moment bevat de begraafplaats de overblijfselen van 2.347 oorlogsslachtoffers, waaronder 35 mannen die hun leven lieten in de jaren vlak na de oorlog als leden van een ‘Munitie Opsporings en Verwijderings Team’.

Sinds 21 mei 2012 gedenkt een monument bij de ingang van de begraafplaats Kapitein Julius Erasmus, een Duitse genie-officier die, vaak met gevaar voor eigen leven, de stoffelijke overschotten van 1.569 van zijn kameraden opspoorde om ze persoonlijk te begraven op deze heuvel.

Openingstijden De begraafplaats heeft geen specifieke openingstijden.

Mediagallerij

Simonskaller Straße , Hürtgenwald, Duitsland

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën