Vogelsang International Park - SPOT056

Vogelsang Internationaal Park

Schleiden, Duitsland
Liberation Route Europe

Vogelsang Internationaal Park

Het Vogelsang complex in de Duitse Eifel vlak bij de Belgische grens is gebouwd als een Nationaal Socialistisch opleidingskamp. Na de oorlog werd het een international militair oefenterrein. Tegenwoordig is Vogelsang IP een international centrum voor actieve herinnering, waar naast historische feiten over het nazi-tijdperk, thema’s betreffende onze huidige maatschapij aan de orde komen.

De eerste fase van de Vogelsang Ordensburg werd gebouwd tussen 1934 en 1936 op een beboste bergrichel boven de Urfttal-dam als een trainingsinstituut voor jonge leden van de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partei (NSDAP). De naam Ordensburg (Ordeburcht) kwam voort uit de behoefte van de partijtop om krachtige symbolen uit de Duitse geschiedenis te omarmen en ze een nieuwe ideologische invulling te geven. Het Vogelsangcomplex moest worden gezien als een symbool van de macht van de staat en de partij over de natuur. Grote inspanningen werden geleverd om de locatie op een heuvelrug een dramatisch effect te geven.

Het complex is dus uitdrukkelijk geen middeleeuws kasteel, maar een modern, utilitair gebouw gemaakt van gewapend beton en afgewerkt met natuursteen. De ‘donjon’ deed dienst als watertoren. De cadetten hoorden niet tot een bepaalde orde, in de middeleeuwse betekenis van een gemeenschap van ridders. Ze waren fanatieke aanhangers van het system die zichzelf hooghartig junker (lid van de landadel) noemden.

De trainingen in het Vogelsang-complex werden gestaakt nadat de Duitse Wehrmacht op 1 september 1939 Polen was binnengevallen. De cadetten meldden zich massaal voor actieve dienst. Na de oorlog deed het complex dienst als trainingsinstituut voor de Britse en later voor de Belgische strijdkrachten.

Tegenwoordig is Vogelsang IP een complex met verschillende functies. Het is onder meer een international centrum voor actieve herinnering, waar naast het overbrengen van historische feiten over het nazi-tijdperk, thema’s betreffende ons huidige maatschappelijke leven aan de orde komen.

Toeristische informatie

Regionale busverbinding tot Vogelsang-Parkeerplaats (Shuttle SB 82 van hoofdstation "Kall", SB 63 and 63 vanaf Aachen/Simmerath).
Informatie: www.vrs.info or www.avv.de
Parkeren: €3,-

Openingstijden Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.vogelsang-ip.de/nl/606.html

Mediagallerij

Video

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën