Trench lines in the Reichswald - SPOT026

Loopgraven in het Reichswald

Reichswald, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Verwoesting Gevechten
Liberation Route Europe

Loopgraven in het Reichswald

Operatie Veritable was een geallieerde campagne met als doel het verdrijven van de Duitse krijgsmacht uit het Reichswald, een groot, dicht bos dat de grens van Nederland en Duitsland markeert. De gevechten waren hevig en fel en leken op die van de Eerste Wereldoorlog.

Operatie Veritable was een geallieerde campagne met als doel het verdrijven van de Duitse troepen uit het Reichswald, een groot en dicht bos op de grens van Nederland en Duitsland. De strijd werd uitgevochten onder extreem koude en natte weersomstandigheden. Diep in het bos vochten de infanterie eenheden in bloedige man-tot-man gevechten om de posities van de loopgraven. De aanvallen werden meestal voorafgegaan door hevig artilleriegeschut. Generaal Horrocks, de commandant van het Britse 30e Legerkorps, zei hierover: ''er was geen ruimte voor manoeuvres, geen ruimte voor slimme tactieken.''

De infanterie moest zelf een weg vinden door het dichte bos. Het grillige terrein dwong de Britse en Canadese krijgsmacht om door een smal front op te rukken. Verdere beweging werd beperkt door het slechte weer en het onder water zetten van grote gebieden door het Duitse leger. Het beboste terrein was ideaal voor de verdedigers die alleen konden worden verdreven na de meest vreselijke man-tot-man gevechten. Het was het soort strijd waarbij de vaardigheden en de moed van de individuele soldaat het verschil maakte. De strijdende troepen vochten fel en met vastberadenheid maar kregen ook wederzijds respect voor elkaar vanwege de moed die in deze moeilijke en harde situaties werd getoond.

Mediagallerij

Reichswald, Duitsland

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën