The Torchbearer - SPOT231

De fakkeldrager

Vogelsang 71, Schleiden, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Holocaust Bezetting Terreur en uitroeiing Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

De fakkeldrager

Vogelsang Internationale Plaats zit vol met nazi-symboliek. Een groot deel hiervan focust specifiek op het nationaalsocialistische idee van het superras, de ‘Herrenmensch’. Het meest opvallende symbool is het standbeeld van de fakkeldrager, dat zelfs zichtbaar is tot ver buiten de Ordensburg. Het is gebaseerd op christelijke, Germaanse en Griekse symboliek over licht.

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog was de Ordensburg (ordeburcht) Vogelsang onderdeel van een cultus van dapperheid en mannelijkheid. Fysieke gezondheid, schoonheid en kracht waren gelijk aan het ideaal van het arische ras. De tegengestelde karaktertrekken werden toegeschreven aan de ‘inferieure rassen’. Vele relieken en sculpturen uit Vogelsang hebben de oorlog overleefd en zijn nog steeds een reflectie van het nationaalsocialistische concept van de zogenaamde Herrenmensch. Ze werden indertijd zo geplaatst dat de jonge mannen ze elke dag zagen. Het meest opvallende reliëf is de fakkeldrager, die hoog uittorende boven de cadette. Tot op de dag van vandaag staat deze enorme figuur met zijn brandende fakkel op de Sonnwendplatz (zonnewendeplein). Hij is goed zichtbaar vanaf het meer van Urft. De kunstenaar, beeldhouwer Willy Meller, creëerde overeenkomsten tussen de fakkeldrager en een ander beeldhouwwerk: de ‘superheld’ in de eregalerij voor gestorven nazi- martelaren ter herinnering aan Hitler’s couppoging in 1923.

Voor de cadetten diende de fakkeldrager als een leidend principe voor hun onderscheid als leden van het ‘superras’. De inscriptie bedoeld voor de cadetten, is gebaseerd op Jezus uitspraak op de berg van Sermon: “jullie zijn de fakkeldragers van een natie, jullie zijn dragers van het licht van de geest, voor de strijd van Adolf Hitler”. De geheven fakkel is een verwijzing naar de oud Griekse mythe van Prometheus, die het vuur naar de mensheid bracht. Het past binnen de symboliek van het licht, populair bij het nationaalsocialisme. De vlam symboliseerde de wedergeboorte van de natie door de overwinning van nazi-Duitsland.

Toen de Amerikaanse soldaten Ordensburg in 1945 innamen, schoten ze op de fakkeldrager en andere sculpturen. De kogelgaten zijn nog steeds goed zichtbaar. Hitler’s ‘superras’ is het onderwerp van een permanente tentoonstelling in de Vogelsang: “Bestemming superras. Nationaalsocialistische Ordeburchten – tussen fascinatie en misdaad”.

 

Toeristische informatie

Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.vogelsang-ip.de/nl/606.html

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën