Soviet Memorial Treptow - SPOT008

Sovjetmonument Treptow

Puschkinallee, Berlin, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Herinnering Bezetting Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Sovjetmonument Treptow

Het oorlogsmonument in het Treptow park in Berlijn is een van de drie Sovjet oorlogsmonumenten die na de oorlog werden opgericht in Berlijn. De monumenten eren de ongeveer 80.000 Sovjet-soldaten die zijn gesneuveld tijdens de gevechten om Berlijn in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Het monument in Treptow park is het grootste oorlogsmonument in Duitsland.

Na de oorlog richtten de Sovjet autoriteiten in Berlijn oorlogsmonumenten op bij drie militaire begraafplaatsen. De drie monumenten eren de in totaal 80.000 gesneuvelde Sovjet soldaten die in en om Berlijn vielen. Het monument in Treptow park is het grootste Sovjet monument in geheel Duitsland en werd tussen 1946 en 1948 gebouwd op de plek van een voormalig sportcomplex.

Lange rijen bas-reliëfs tonen het verloop van de oorlog. Op het oorlogskerkhof achter het monument liggen zo’n 5.000 Sovjet soldaten begraven. Het monument zelf bestaat uit een enorm bronzen beeld van de ‘soldaat bevrijder’ die een Duits kindje beschermend in de armen houdt. Het beeld is 12 meter hoog en staat op een kunstmatig aangelegde grafheuvel.

Mediagallerij

Puschkinallee, Berlin, Duitsland

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën