Soviet Memorial Tiergarten - SPOT007

Sovjetmonument Tiergarten

Straße des 17. Juni, Berlin, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Herinnering Bezetting Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Sovjetmonument Tiergarten

Direct na de oorlog richtten de Sovjets drie monumenten op ter herdenking van de meer dan 80.000 Sovjetsoldaten die sneuvelden in de strijd om Berlijn tijdens de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog. Eén daarvan is het monument Tiergarten, gelegen in het centrum van Berlijn.

Het oorlogsmonument bij Tiergarten, vlakbij de Brandenburgerpoort, is een van de drie oorlogsmonumenten die na de oorlog door de Sovjet-Unie in Berlijn zijn opgericht. De monumenten dienen ter herinnering aan de meer dan 80.000 Sovjetsoldaten die in de eindstrijd om Berlijn zijn gesneuveld. Het militaire bestuur van de Sovjets koos de noordelijke zijde van de Charlottenburger Chaussee, tegenwoordig bekend als Strasse des 17. Juni, als plek voor het monument. De Charlottenburger Chaussee was onderdeel van de Oost-West as van de stad, die de nazi's in de jaren '30 hadden uitgebouwd tot een triomfantelijke avenue.

De in 1945 gebouwde halfronde zuilengang (stoa) lijkt op andere Sovjetmonumenten in landen van het voormalige Oostblok. Bovenop de zuilengalerij staat een groot bronzen standbeeld van een Sovjetsoldaat met een geweer over zijn schouder. Twee T34 tanks en twee houwitsers, die zijn gebruikt in de strijd om Berlijn, flankeren het monument. Achter het beeld liggen de graven van zo'n 2500 gevallen soldaten. Tekstkolommen rond het monument vermelden de namen van soldaten.

Ook al lag het Sovjetmonument in de Britse sector van Berlijn, toch werd er elke dag een Sovjet erewacht naar het monument gestuurd om daar de wacht te houden ter ere van de gevallen soldaten. Deze traditie werd zelfs doorgezet tijdens de meest gespannen periodes van de Koude Oorlog.

Mediagallerij

Straße des 17. Juni, Berlin, Duitsland

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën