Reichstag Building - SPOT005

Rijksdaggebouw

Platz der Republik 1, Berlin, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Verwoesting Gevechten Herinnering Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Rijksdaggebouw

De Rijksdag werd gebouwd tussen 1884 en 1894 als zetel van de Volksvertegenwoordiging van het Duitse Rijk en de Weimar Republiek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het gebouw zware schade op. Vanaf 1994 werd het gebouw gerenoveerd en herbouwd. Tegenwoordig dient de Rijksdag weer als zetel van het federale Duitse Parlement.

Het Rijksdaggebouw werd in 1884 ontworpen door architect Paul Wallot en in 1894 geopend als Reichstag van het Duitse Rijk. Na 1918 werd het gebruikt als zetel van de Volksvertegenwoordiging van de Weimar Republiek. De Rijksdagbrand in 1933 verwoestte de gehele vergaderzaal. De Nederlandse communist Marinus van der Lubbe kreeg hiervan de schuld en werd ter dood veroordeeld. Adolf Hitler gebruikte de Rijksdagbrand als excuus om politieke tegenstanders te vervolgen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Rijksdag zwaar beschadigd. De strijd om het gebouw was een van de laatste gevechten in de verovering van Berlijn. Tijdens deze strijd op 30 april 1945 hesen twee Sovjetsoldaten op het dak van de Rijksdag de vlag van de Sovjet-Unie. Deze gebeurtenis werd op 2 mei nog eens overgedaan voor een propagandafoto.

Na de splitsing van Berlijn werd de Rijksdag, dat in de Britse sector lag, al snel een symbool van de Duitse eenheid. Het gebouw, vervallen tot een ruïne, werd in de jaren '60 deels gerenoveerd.

De Duitse Volksvertegenwoordiging, de Bondsdag, was van 1949 tot 1999 gevestigd in Bonn. Na de Duitse hereniging besloot de Bondsdag om de Rijksdaggebouw weer in gebruik te nemen. Vanaf 1994 werd het bouwwerk daarom grondig gerenoveerd en herbouwd volgens de plannen van toparchitect Norman Foster. Sinds de heropening in 1999 is de Rijksdag weer de zetel van het federale Duitse Parlement.

Toeristische informatie

Het dakterras en de koepel van de Rijksdag zijn toegankelijk voor bezoekers. Ze geven een spectaculair uitzicht op het overheidsdistrict en de Berlijnse bezienswaardigheden.
Als het Duitse parlement geen zitting heeft, worden er rondleidingen van 90 minuten gegeven.

Openingstijden Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.bundestag.de/en/

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën