Pillboxes Ochsenkopf - SPOT057

De bunkers van de Ochsenkopf

Hürtgenwald-Vossenack, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Verwoesting Gevechten Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

De bunkers van de Ochsenkopf

Tussen September 1944 en februari 1945 stonden Duitse en Amerikaanse militairen oog in oog bij de strijd om de bunkers van de Ochsenkopf. In de bijna onbegaanbare bossen waren de Duitsers in staat om hun versterkte posities lang te verdedigen.

Toen de Amerikaanse militairen doordrongen tot het Huertgenwald moesten ze sterk wennen aan de tactische en praktische implicaties van de oorlogvoering in de bossen. Hun Duitse vijand daarentegen wist zich versterkt door de komst van troepen die aan het Oostfront alle trucjes van het vak al hadden geleerd. Vooral in het gebied van de Ochsenkopf en Peterberg hadden de Duitsers nog een voordeel: Ze konden de Amerikaanse beschietingen weerstaan in de ronde bunkers (pill boxes) waarmee de heuvels waren bezaaid. Deze bunkers waren onderdeel van de Westwall of – zoals de geallieerden zeiden – De Siegfried Line, de laatste verdedigingslinie van Hitlers ‘Derde Rijk’ aangelegd in de jaren ‘30. Er is heel wat gespeculeerd over de waarde van de Westwall tijdens die bloedige herfst van 1944. De loopgraven en fortificaties waren uit de jaren ’30, maar tactiek en het wapentuig veranderden in die jaren zo snel, dat nauwelijks tien jaar later het geheel al verouderd was.

De bunkers en mitrailleursnesten van de Westwall in de noordelijke Eifel waren opgetrokken in dichte sparrenbossen waar iedere boom een potentiële tankversperring was. De Duitsers konden de directe omgeving van iedere bunker verdedigen, ook al was de frontlijn al voorbij geschoven.

In het verwarrende woud kon iedere Duitse eenheid zich verschuilen achter massieve betonnen muren. Dit liep uit op een maandenlange stellingenoorlog die deed denken aan de Eerste Wereldoorlog. Pas na het mislukken van het Duitse tegenoffensief in de Ardennen (The Battle of the Bulge) was het 1e Amerikaanse Leger in staat voorbij de bunkers te geraken en de vallei van de Kall over te steken.

Mediagallerij

Hürtgenwald-Vossenack, Duitsland

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën