Memorial Plaque Schulenburgring 2 - SPOT006

Herdenkingplaquette Schulenburgring 2

Schulenburgring 2, Berlin, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Herinnering Bezetting Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Herdenkingplaquette Schulenburgring 2

Begin mei 1945 werd Schulenburgring 2 in Berlijn even het middelpunt van de wereldgeschiedenis. In dit gebouw vestigde maarschalk Tsjoejkov zijn hoofdkwartier om de Rijkskanselarij en de Rijksdag te veroveren. Generaal Weidling, commandant van het laatste Berlijnse garnizoen, tekende in de benedenwoning van het gebouw het bevel tot overgave.

De Dudenstrasse is de belangrijke verbindingsweg tussen Oost en West- Berlijn en markeert ook de grens tussen de wijken Kreuzberg en Tempelhof. Niet ver van vliegveld Tempelhof loopt een smalle zijstraat, de Burgerherrenstrasse, die eindigt tegenover een oorspronkelijk vier verdiepingen tellend gebouw. Dat gebouw is Schulenburgring 2.

Schulenburgring 2 werd in 1912 door de Berlijnse architect Franz Werner gebouwd. In de begindagen van mei 1945 vormde het gebouw eventjes het middelpunt van de wereldgeschiedenis. Van 27 april tot 4 mei was hier namelijk het hoofdkwartier gevestigd van het 8e Gardeleger van de Sovjet-Unie onder leiding van maarschalk Tsjoejkov. Een verdieping daarboven bevond zich het opperbevel van het 1e Garde Tankleger. Hiervandaan leidde generaal Katoekov de militaire operatie die leidde tot de verovering van de Rijkskanselarij en de Rijksdag. Het huis lag vlakbij vliegveld Tempelhof. In de ochtend van 2 mei trad de Duitse generaal Weidling, commandant van het 56e Pantserkorps en laatste verdediger van Berlijn, de Schulenburgring binnen.

In de benedenwoning van mevrouw Anni Goebels tekende Weidling het bevel tot overgave van het Berlijnse garnizoen. Zes dagen later werd de overgave van de gehele Duitse krijgsmacht getekend in het Berlijnse stadsdeel Karlshorst. Met deze onvoorwaardelijke overgave kwam de Tweede Wereldoorlog in Europa tot een eind. Een gedenkplaat bij het huis en een groep toegewijde bewoners houden de herinnering van deze historische plek in leven.

Toeristische informatie

Ga voor meer informatie naar: http://www.schulenburgring2.de

Mediagallerij

Schulenburgring 2, Berlin, Duitsland http://www.schulenburgring2.de

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën