Memorial plaque Niebergallstrasse 20 - SPOT014

Herdenkingsplaquette Niebergallstrasse 20

Niebergallstrasse 20, Berlin, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Herinnering Bezetting Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Herdenkingsplaquette Niebergallstrasse 20

Een herdenkingsplaquette aan de Niebergallstrasse in de wijk Wendenschloss in Berlijn herinnert aan een historische gebeurtenis. Hier stond een villa genaamd de Waldgaststätte, waar op 5 juni 1945 de opperbevelhebbers van de vier overwinnaars het Verdrag van Berlijn tekenden waarin werd bepaald hoe men zou omgaan met bezet Duitsland.

Een herdenkingsplaquette aan de Niebergallstrasse 20 in de wijk Wendenschloss in Berlijn-Köpenick herinnert aan een historische gebeurtenis. Er staat te lezen: "Op 5 juni 1945, tekenden hier in het voormalige hoofdkwartier van maarschalk G. K. Zhukov, de afgevaardigden van het opperbevel van de anti-Hitlercoalitie het verdrag betreffende het verslagen fascistische Duitsland en het aangaan van de regeringsverantwoordelijkheid door de vier geallieerde staten”

De bijeenkomst was georganiseerd door het Sovjet leger in Berlijn, die de hoofdstad van het Duitse Rijk begin mei had veroverd na weken van zware gevechten. De geallieerde bevelhebbers lieten, in opdracht van hun regeringen, het verdrag om 18:00 ingaan. Drie documenten bepaalden de wijze waarop het verslagen en bezette Duitsland zou worden behandeld. De handtekeningen waren van generaal Dwight Eisenhower, maarschalk Georgy Zhukov, veldmaarschalk Bernard Montgomery en generaal Jean de Lattre de Tassigny.

Wendenschloss is een wijk 3,5 km ten zuiden van het oude stadje Köpenick, aan de kust van de Langer See. De naam Schloss doet -ten onrechte- vermoeden dat hier ooit een kasteel stond. Het beboste gebied werd gebruikt als jachtgrond en sinds de 19e eeuw als recreatiegebied. In die tijd werd de Waldgaststätte gebouwd. Tijdens het Oost-Duitse regime werd het de Vriendschapsherberg genoemd. Later werd het gesloopt. Nu herinnert alleen nog een herdenkingsplaquette aan de historische gebeurtenis van 5 juni 1945.

 

Mediagallerij

Niebergallstrasse 20, Berlin, Duitsland

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën