Mahn- und Gedenkstätten Wöbbelin - SPOT224

Wöbbelin Monument

Ludwigsluster Straße 2b, Wöbbelin, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Holocaust Bevrijding
Liberation Route Europe

Wöbbelin Monument

Het Wöbbelin Monument herinnert aan concentratiekamp Wöbbelin, dat circa 190 km ten noordwesten van Berlijn lag. Dit buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme lag aan de weg van Wöbbelin naar Ludwigslust en heeft slechts 10 weken bestaan, van 12 februari tot 2 mei 1945.

De tentoonstelling ‘Tien weken in satellietkamp Wöbbelin’ vertelt de geschiedenis van dit satellietkamp van concentratiekamp Neuengamme. Het kamp, bedoeld voor de internering van Amerikaanse en Britse krijgsgevangenen, is onder mensonterende omstandigheden gebouwd door gevangenen van de concentratiekampen Neuengamme en Bergen-Belsen.

Omdat de Amerikanen steeds verder oprukten, zijn tussen 15 en 26 april 1945 gevangenen uit andere kampen, naar het nog niet afgebouwde kamp Wöbbelin getransporteerd. De leefomstandigheden in Wöbbelin waren erbarmelijk. SS-Obersturmbannführer Paul Werner Hoppe, voordien commandant van concentratiekamp Stutthof, nam er op 20 april 1945 het bevel over.

In totaal hebben zo’n 5000 gevangen uit meer dan 25 verschillende landen in het kamp gezeten. 1000 van hen stierven door uitputting, mishandeling of van de honger. Op 2 mei 1945 stonden de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie en de 8e Infanteriedivisie in de buurt van Wöbbelin, terwijl het Sovjet-leger bij Grabow stond. De kampbewakers sloegen op de vlucht en slechts enkele uren later werd kamp Wöbbelin, dat op geen enkele kaart stond aangegeven, ontdekt door de Amerikaanse soldaten. Wat zij daar aantroffen, zou hen hun hele leven bijblijven. Op gezag van de Amerikaanse legerleiding hebben de slachtoffers van kamp Wöbbelin op 7 en 8 mei allemaal een individueel graf gekregen in Ludwigslust, Hagenow, Wöbbelin en Schwerin.

In 1960 is op de erebegraafplaats van Wöbbelin, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de dodenmarsen van 1945, een monument onthuld van beeldhouwer Jo Jastram uit Rostock, dat het leed van de kampbewoners in herinnering brengt.

Op het terrein van het voormalige dwangarbeiderskamp is in 2005 een monument onthuld, met daarop stenen waarop de namen van alle slachtoffers van het kamp zijn aangebracht. Via een pad waarlangs informatieborden staan, worden bezoekers over het terrein van dit voormalige concentratiekamp geleid.

Toeristische informatie

De erebegraafplaatsen voor de slachtoffers zijn een integraal onderdeel van de rondleiding, maar kunnen ook los daarvan bezocht worden.

Openingstijden Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.gedenkstaetten-woebbelin.de/cms/

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën