Halbe Forest Cemetery - SPOT002

Oorlogsbegraafplaats Halbe

Ernst-Teichmann-Str., Halbe, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Verwoesting Gevechten Herinnering Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Oorlogsbegraafplaats Halbe

De begraafplaats in Halbe is een van de grootste oorlogsbegraafplaatsen van Duitsland. Meer dan 40.000 mensen kwamen in de laatste dagen van april 1945 om het leven tijdens de Slag om Halbe. De begraafplaats is de laatste rustplek voor de 24.000 Duitse soldaten, burgers en Sovjetdwangarbeiders.

In de laatste dagen van april 1945 werd de omgeving van Halbe het decor van een gruwelijke veldslag, waarbij het Sovjet leger het Duitse 9e leger omsingelde en grotendeels vernietigde. Op het slagveld bleven meer dan 40.000 mensen dood achter. Door het warme weer was de kans op het uitbreken van epidemieën groot. De Sovjetautoriteiten besloten dan ook dat de doden snel en ter plekke begraven moesten worden. Het maakte niet uit of dat gebeurde in massagraven, tuinen of bomkraters. Hierdoor ontstonden veel tijdelijke begraafplaatsen in de bossen en langs voetpaden en wegen.

In 1951, zes jaar na de veldslag, nam de protestantse predikant Ernst Teichmann het initiatief om de begraven lichamen in en rond Halbe te verzamelen en bijeen te brengen in een centrale begraafplaats. Dichtbij het plaatsje Halbe lag een bosgebied van 7 hectare, groot genoeg om alle lichamen die overal verspreid in het gebied van de veldslag lagen te herbegraven. De begraafplaats van Halbe werd ontworpen door Walter Funcke en Karl Foerster.

Zo werd de begraafplaats van Halbe de rustplaats voor 24.000 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Er liggen niet alleen Duitse soldaten maar ook burgers, Sovjetdwangarbeiders en mensen die omkwamen bij de Duitse executieplaats Berlijn-Tegel. Tot kort geleden werden er nog slachtoffers geborgen en herbegraven. In 2002 nam de Duitse Commissie voor Oorlogsgraven de verantwoordelijkheid op zich van de zorg voor deze grootste en belangrijkste begraafplaats van Brandenburg.

Toeristische informatie

Audio guide available

http://www.volksbund.de/mediathek/audioguide-halbe.html

Openingstijden Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.volksbund.de/kriegsgraeberstaette/halbe.html

Mediagallerij

Ernst-Teichmann-Str., Halbe, Duitsland http://www.volksbund.de/kriegsgraeberstaette/halbe.html

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën