German-Russian Museum Berlin-Karlshorst - SPOT013

Duits-Russisch Museum Berlin-Karlshorst

Zwieseler Straße 4, Berlin, Duitsland
Liberation Route Europe

Duits-Russisch Museum Berlin-Karlshorst

Het Duits-Russisch Museum in Berlijn-Karlshorst ligt op de plaats van de onvoorwaardelijke Duitse overgave op 8 mei 1945. Het betekende het eind van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Het is nu een plaats waar de vroegere vijanden samen hun gemeenschappelijke en vaak geweldadige geschiedenis tonen.

Het is nu een plaats waar de vroegere vijanden samen hun gemeenschappelijke en vaak zeer geweldadige geschiedenis tonen.

Het museum is een unieke bilaterale samenwerking tussen Duitsland en Rusland. Het is het enige museum in Duitsland dat een permanente tentoonstelling wijdt aan de verwoestingen in Oost-Europa.

Van 1945 tot 1949 was de voormalige officiersmess van het Duitse leger, waar de overgave plaatsvond, de zetel van het Sovjet leger in Duitsland. In 1967 opende hier een Sovjet museum over de historische overgave. Na het vertrek van de Sovjets uit Duitsland in 1994 besloten beide partijen deze locatie te gebruiken om de oorlog tegen de Sovjet Unie tussen 1941 en 1945 te gedenken.

Nooit eerder veroorzaakte een oorlog meer doden en vernietiging. De Duitse aanval tegen de Sovjet Unie op 22 juni 1941 en de daaropvolgende uitroeiing van de bevolking was ongekend. De permanente tentoonstelling belicht deze oorlog vanuit het perspectief van beide kampen, zowel Duits als Russisch. In het gebied dat door de Duitse legers werd bezet, begon de volkerenmoord op de Europese Joden. Maar de Duitse oorlogsvoering was ook verantwoordelijk voor andere misdaden, zoals de massamoord op Sovjet krijgsgevangenen en de georganiseerde uithongering van miljoenen burgers in Rusland en Oost-Europa.

De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zoals die nu nog doorwerken.

https://www.museum-karlshorst.de/

Openingstijden Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.museum-karlshorst.de/en.html

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën