Friedrichstraße Railway Bunker

Friedrichstrasse spoorwegbunker

Reinhardtstraße 20, Berlin, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Bombardementen Verwoesting Herinnering Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Friedrichstrasse spoorwegbunker

De Friederichstrasse Spoorwegbunker werd oorspronkelijk gebouwd om treinreizigers te beschermen en bood onderdak aan 1500 mensen. Na de oorlog gebruikten de Sovjettroepen het als een gevangenis. Tegenwoordig is het een opslag- en expositieruimte voor hedendaagse kunst. De bunker kan alleen worden bezocht tijdens rondleidingen.

De bovengrondse Friederichstrasse Spoorwegbunker werd gebouwd in 1942. De bunker bevindt zich op de hoek van de Albrechtstrasse en de Reinhardtstrasse in het centrum van Berlijn. De plannen werden in 1941 ontwikkeld onder leiding van Albert Speer en stond in het teken van het 'Führers Onmiddelijke Actie Programma.' Dit project had als doel om schuilkelders voor burgers te bouwen, omdat de hoofdstad sinds augustus 1940 werd geteisterd door luchtaanvallen.

Vanaf 1944 begonnen de geallieerden de luchtaanvallen te intensiveren, in februari en maart waren er bijna dagelijks bombardementen. De bunker was in eerste instantie ontworpen als schuilplaats voor treinreizigers van het nabijgelegen Friedrichstrasse station en burgers uit de omliggende woonwijken. Ook konden de bezoekers van het Deutsches Theater er onderdak zoeken als het luchtalarm afging. De bunker bood plek aan meer dan 1500 mensen.

Na de Duitse capitulatie in mei 1945 namen de Sovjets het gebouw over en richtten het in als gevangenis. In het midden van de jaren '50 gebruikte men de bunker als markt voor groente en fruit. Nadat het regime van de DDR was gevallen, in 1989/1990, diende de bunker allerlei projecten. Het werd onder meer gebruikt als locatie voor de techno-scene. In 2003 kocht Christian Boros het op en bouwde het om tot een expositieruimte voor zijn verzameling van hedendaagse kunst. Vanwege de bijzondere historische betekenis is het gebouw tot monument benoemd. Het kan alleen bekeken worden op aanvraag en tijdens rondleidingen.

Openingstijden Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: https://www.sammlung-boros.de/boros-collection.html?L=1

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën