Field Hospital Bunker Simonskall - SPOT053

Veldhospitaalbunker nr. 374 Simonskall

Hürtgenwald-Simonskall, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Bombardementen Verwoesting Gevechten Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Veldhospitaalbunker nr. 374 Simonskall

De veldhospitaalbunker nr. 374 in Simonskall werd gebouwd in 1938. In de bunker konden vier (para)medici noodhulp bieden aan 20 tot 30 gewonde of zieke militairen. Na de oorlog deed de bunker eerst dienst als provisorisch onderkomen voor teruggekeerde evacués en later als kelder van een privéwoning. Toegang voor bezoekers is zeer beperkt.

De veldhospitaalbunker nr. 374 in Simonskall ligt aan het begin van de weg die omhoog leidt naar het dorp Vossenack. Het is in Nordrhein-Westphalia de enige bunker van zijn type die bewaard is gebleven. Gebouwd in 1938 volgens de standaardspecificaties voor bunkertype 32 (10,20m x 14,90m), heeft de bunker muren van anderhalve meter dik. Hier konden vier (para)medici onder zeer benauwde omstandigheden noodhulp bieden aan ruim twintig gewonde of zieke militairen. Voor de patiënten waren slechts twee behandelruimten beschikbaar. Behandelkamer 1 bijvoorbeeld -bedoeld voor slachtoffers van gifgasaanvallen- bevatte niet minder dan 10 tot 15 bedden op amper 2,70 x 5,00 meter. Er waren ook een aantal andere, veel kleinere vertrekken. De inventaris van de bunker is vrijwel volledig origineel.

Gedurende de herfst van 1944 liep de belangrijkste frontlijn in het Huertgenwald vlak langs het dorp Simonskall. Op 4 november 1944 slaagden soldaten van het 110e Amerikaanse Infanterieregiment erin zowel Simonskall als de veldhospitaalbunker te veroveren. Na de oorlog deed de bunker eerst dienst als provisorisch onderkomen voor teruggekeerde evacués en later als fundering en kelder van een privéwoning. Om die reden is de toegang voor bezoekers zeer beperkt. Geïnteresseerden kunnen terecht bij het museum in Vossenack dat onder beheer staat van dezelfde vrijwilligersorganisatie die de bunker heeft gerestaureerd en ingericht. De locatie maakt ook deel uit van de historische wandelroute ‘Historisch-literarischer Wanderweg - Hürtgenwald 1938-1947’ en het vervolgproject ‘Multimedia History Guide’.

Openingstijden Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: www.museum-huertgenwald.de

Mediagallerij

Hürtgenwald-Simonskall, Duitsland 00492429 90 26 13 http://www.museum-huertgenwald.de

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën