Church Vossenack - SPOT058

Oorlog in de kerk van Vossenack

Hürtgenwald-Vossenack, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Bombardementen Verwoesting Gevechten Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Oorlog in de kerk van Vossenack

In November 1944 werd er in de dorpskerk van Vossenack hevig gevochten tussen Amerikaanse en Duitse troepen. Tegenwoordig herinneren een plaquette binnen in de kerk en een inscriptie in het portaal aan deze gebeurtenissen.

Tijdens de gevechten in het Huertgenwald (november 1944 tot februari 1945) werd het dorp Vossenack volledig verwoest. Zelfs de kerk werd niet gespaard. In zijn essay You are now entering Germany (1967) beschrijft de Duitse auteur en Nobelprijswinnaar Heinrich Böll de felle gevechten die woedden in de kerk: “In Vossenack liep het ‘front’ dwars door de parochiekerk waarbij de Amerikaanse soldaten vanaf het orgelbalkon naar beneden schoten en de Duitsers vanuit de sacristie naar boven”. Böll schreef verder dat het dorp Vossenack tijdens de gevechten 28 keer in andere handen viel.

Om deze bewering in perspectief te zetten: Het kan worden bevestigd dat op 6 november twee compagnieën van het Amerikaanse 112e Infanterieregiment in paniek probeerde te ontsnappen aan een Duitse aanval vanuit de vallei van de Tiefenbach. Pas ter hoogte van de kerk waren de Amerikanen in staat de aanval een halt toe te roepen. Tijdens deze gevechten vond de confrontatie binnen in de kerk plaats. Een plaquette in het gebouw herinnert aan deze gebeurtenissen. Echter: na 6 november vond er geen Duitse aanval op Vossenack meer plaats…

Vanwege deze ontheiliging werd de kerk na de Tweede Wereldoorlog opnieuw gewijd. In het kerkportaal vermeldt een inscriptie dat er in de strijd om het Huertgenwald 68.000 doden vielen, maar waarschijnlijk gaat het om 68.000 slachtoffers; doden en gewonden. Het exacte aantal doden is nog steeds niet duidelijk. Hedendaagse schattingen gaan uit van ongeveer de helft van het aantal dat in het kerkportaal wordt genoemd.

Mediagallerij

Hürtgenwald-Vossenack, Duitsland

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën