Berliner Unterwelten - SPOT230

Ondergronds Berlijn

Brunnenstraße 105, Berlin, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Bombardementen Verwoesting
Liberation Route Europe

Ondergronds Berlijn

De Vereniging Ondergronds Berlijn (Berliner Unterwelten Association) belicht de geschiedenis van Berlijn vanuit een ongewoon perspectief. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Berlijn honderden ondergrondse bunkers en schuilkelders gebouwd. De meeste zijn na de oorlog verwoest, maar er zijn nog altijd veel sporen van terug te vinden.

Het Museum Ondergronds Berlijn (Berliner Unterwelten Museum) is gehuisvest in een voormalige bunker in het metrostation Gesundbrunnen, dat in 1999 tot monument is verklaard. Bezoekers kunnen er een rondleiding krijgen langs bunkers uit de voormalige regeringswijk en zien voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog die daar gevonden zijn. Het museum belicht ook de moeilijke kwestie van het conserveren van militaire bouwwerken uit de oorlog.

Ook op andere plaatsen in de stad geeft Ondergronds Berlijn rondleidingen langs anders niet toegankelijke gebouwen, zoals een van de luchtafweergeschuttorens (Flaktürme) in het Humboldthainpark, een bunker die met een oppervlak van 70x70 meter en 42 meter hoogte tevens een van de grootste schuilkelders van Berlijn is. In september 1940 gaf Adolf Hitler opdracht tot de bouw ervan. De Flak Torens, voorzien van zwaar luchtdoelgeschut, waren bedoeld om het centrum van de stad tegen luchtaanvallen te beschermen.

De rondleidingen door de ‘Moeder en kind-bunker’ in de voormalige gashouder in de Fichtestrasse in Kreuzberg belichten eveneens de luchtoorlog in Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1940 is in de gashouder een ‘Moeder en kind-bunker’ gebouwd van zes verdiepingen en met een drie meter dik plafond. Daar sliepen in eerste instantie zo’n 6.500 vrouwen en kinderen tijdens nachtelijke bombardementen, maar later vonden soms wel 30.000 mensen er een schuilplaats.

De permanente tentoonstelling ‘De mythe van Germania – Denkbeelden en misdaden’ belicht de plannen van de nazi’s voor de wederopbouw van de hoofdstad van het Derde Rijk en de bijbehorende misdaden, zoals uitzettingen, deportaties en dwangarbeid.

In november 2006 won de Vereniging Ondergronds Berlijn (Berliner Unterwelten Association) de ‘Zilveren Hemisfeer’ (Silberne Halbkugel) voor haar monumentenzorg, de hoogste onderscheiding op dit terrein in de Bondsrepubliek Duitsland.

Toeristische informatie

Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.berliner-unterwelten.de/nl.html

Mediagallerij

Brunnenstraße 105, Berlin, Duitsland +493049910517 http://www.berliner-unterwelten.de/nl.html