Tempelhof Airport - SPOT009

Vliegveld Tempelhof en het park Tempelhofer Freiheit

Platz der Luftbrücke, Berlin, Duitsland
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Bombardementen Gevechten Herinnering Bezetting Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Vliegveld Tempelhof en het park Tempelhofer Freiheit

Het hoofdgebouw van vliegveld Tempelhof is een beschermd historisch monument en een symbool voor de veelbewogen geschiedenis van Berlijn. De architectuur is een uiting van de nazi-ideologie. De Berlijnse luchtbrug uit de jaren 1948 en 1949 maakte van Tempelhof een symbool van de vrijheid. Na 2008 is het voormalige vliegveld omgewerkt tot stedelijk landschapspark Tempelhof Freiheit.

Voordat het eerste vliegtuig ter wereld van de grond zou komen (1903), was Tempelhof al verbonden met de luchtvaart: in 1887 werd hier een luchtballondetachement van het Pruisische leger gestationeerd. In 1923 werd het ingericht als vliegveld, net buiten het Berlijnse stadscentrum. De nazi’s bouwden er in 1936 een enorm luchthavengebouw, destijds het grootste gebouw ter wereld. In de oorlog werden de vliegtuigloodsen en de spoortunnelkruising onder de gebouwen gebruikt voor het produceren van wapens. Hier werkten duizenden buitenlandse dwangarbeiders, onder andere voor de Weser Flugzeugbau die gevechtsvliegtuigen produceerde.

Ondanks de vele bombardementen op de luchthaven, bleef het enorme luchthavengebouw grotendeels intact. Op 26 april 1945 viel Tempelhof in handen van de Sovjets en op 4 juli namen Amerikaanse troepen officieel de leiding van de luchthaven over.

De Berlijnse luchtbrug in de jaren 1948 en 1949, en de ontsnappingen van vele duizenden mensen uit Oost-Berlijn tijdens de Koude Oorlog, zorgden ervoor dat de luchthaven internationaal werd erkend als symbool voor de vrijheid.

Het internationale vliegveld werd definitief gesloten in 2008. Het voormalige vliegveld is omgetoverd tot een groot modern park. Langs het luchthavengebouw wijzen dertien informatiepanelen op de grote historische betekenis ervan. Tegenwoordig is Tempelhof een populaire plek voor exposities, festivals, beurzen en conferenties. Net buiten de poorten van het voormalige vliegveld staat het monument voor de luchtbrug. Het monument eert diegenen die voor de vrede vochten en zich hebben ingezet voor de bevoorrading van de stad tijdens de dagen van de Koude Oorlog.

Openingstijden Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.thf-berlin.de/en/

Mediagallerij

Platz der Luftbrücke, Berlin, Duitsland http://www.thf-berlin.de/en/

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën