Duitsland / Audiospot

Reichswald onder vuur

BombingDestructionTerror and extermination

Markeren

Deel

Route


Tot september 1944 hadden de inwoners van Frasselt niet al te veel meegekregen van de oorlog. Ter voorbereiding op Operatie Market Garden gooiden geallieerde vliegtuigen een groot aantal splinterbommen op de rand van het Reichswald om te zorgen dat Duitse troepengeen gevaar zouden vormen voor de luchtlandingstroepen. Voor zover bekend werden alleen burgers getroffen. De pastoor van Frasselt tekende in 1947 zijn herinneringen op.

Tot september 1944 hadden de inwoners van Frasselt niet al te veel meegekregen van de oorlog. Pas met de invasie van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944 ontstond er en nieuwe situatie. In het westen van Europa brak de oorlog weer uit. De Westwall werd gereactiveerd en met het ‘Führererlass’ van 24 augustus, een bevel van Hitler, ging men verder met de bouw. Om de opmars van de geallieerden te stoppen moest er langs de grens een voor tanks onneembare gracht worden gegraven. Daarvoor werden mannen die te oud waren voor het leger, eenheden van de Reichsarbeitsdienst en de Hitlerjugend, maar ook dwangarbeiders ingezet. Vanaf 4 september werd er ook tussen de Rijn en het Reichswald gegraven.

5 september 1944 is als ‘Dolle Dinsdag’ de geschiedenis ingegaan. Nadat de geallieerden Antwerpen hadden ingenomen, ontstond er paniek bij Nederlandse collaborateurs, NSB'ers en een deel van de Duitse troepen. Zij vluchtten massaal richting Duitsland en bereikten ook het gebied rond Kleve. De geallieerden zetten jachtbommenwerpers in om te voorkomen dat de Duitse troepen zich terugtrokken en reorganiseerden. De aanvallen waren gericht op zowel militaire en strategische doelen als op de terugtrekkende troepen. De geallieerden waren in de lucht veel sterker; hier had de Duitse Flak-luchtafweer niets tegenin te brengen, zodat de aanvallen op weinig verzet stuitten. Het luchtalarm was inmiddels vast onderdeel van het dagelijks leven geworden.

Zo was ook het luchtalarm in de nacht van 16 op 17 september 1944 in Frasselt niets ongewoons. Het zorgde er alleen voor dat de kerkdiensten – 17 september viel op een zondag – niet voor 10 uur mochten beginnen. In zijn annalen uit 1947 bericht pastoor Wilhelm Kück over de gebeurtenissen in Frasselt vlak na het einde van de kerkdienst. Om te zorgen dat Duitse militaire troepen, die men aan de rand van het Reichswald vermoedde, geen gevaar zouden vormen voor de luchtlandingstroepen, was het bos gebombardeerd met splinterbommen. Er werden, voor zover bekend, alleen burgers getroffen. Kranenburg en de wijde omtrek waren maandenlang gevechtsgebied.

Toeristische informatie

Gocher Straße, Kranenburg - Frasselt. GPS code: N 51 46.192, E 6 1.412

Fietsroute

Deze luisterplek is onderdeel van een fietsroute langs plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. 

Klik hier voor de fietsroute De Slag om het Reichswaldroute (45 km)

https://www.liefdevoorlimburg.nl/fietsen/de-slag-om-het-reichswaldroute 

Klik hier voor een korte video over De Slag om het Reichswaldroute: http://youtu.be/GsKEma0rkoM