Reichswald under fire - Kranenburg - LRNL92

Reichswald onder vuur

17-09-1944

Gocher Straße , Kranenburg - Frasselt, Duitsland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bombardementen Verwoesting Terreur en uitroeiing
Liberation Route Europe

Reichswald onder vuur

Zondag 17 september 1944. De Heilige mis is net afgelopen en de bevolking van Frasselt wandelt naar huis. Uit het niets duikt een groep jachtbommenwerpers op van achter de beboste heuvelrug. De bevolking heeft nauwelijks tijd om dekking te zoeken als de eerste bommen al inslaan. Later zal blijken dat Operatie Market Garden is begonnen…

Pastoor Wilhelm Kück liet tijdens de dienst weten dat er een avondmis zal worden gehouden zodat ook de katholieke arbeiders die bij de tankgracht werken gelegenheid hebben om naar de kerk te gaan.

Zover zal het echter niet komen. Even voor elf uur die ochtend, de heilige mis is net afgelopen, duikt er plotseling van achter de heuvelrug een serie jachtbommenwerpers op die onmiddellijk hun vernietigende bommen laten vallen. De bevolking heeft nauwelijks de mogelijkheid dekking te vinden. Sommigen zijn onderweg op het open veld, anderen laten hun fiets vallen en zoeken dekking onder een boom, of proberen nog een huis binnen te vluchten.

Steeds nieuwe aanvalsgolven donderen over dit pittoreske plaatsje aan de rand van het Reichswald. Frasselt is één en al stof-, gruis- en zandwolken en de grond is bezaaid met bommensplinters. Pastoor Kück krijgt al snel te horen dat er doden en gewonden zijn en dat hij het heilig oliesel moet meenemen. Hij gaat in dit waanzinnige inferno op pad en probeert her en der de mensen van een zalving of de sacramenten te voorzien. 

De geallieerden wilden die ochtend de Duitse verdedigingen in het Duitse Reichswald uitschakelen – ter voorbereiding voor de luchtlandingen kort daarna vlakbij in Groesbeek-Wyler.

De Reichswald en omgeving waren vervolgens meerdere maanden regelmatig doelwit van de Brits-Canadese jachtbommers en vanaf 8 februari 1945 werd hier dagen zwaar gevochten.

Toeristische informatie

Gocher Straße, Kranenburg - Frasselt. GPS code: N 51 46.192, E 6 1.412

Fietsroute

Deze luisterplek is onderdeel van een fietsroute langs plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. 

Klik hier voor de fietsroute De Slag om het Reichswaldroute (45 km)

https://www.liefdevoorlimburg.nl/fietsen/de-slag-om-het-reichswaldroute 

Klik hier voor een korte video over De Slag om het Reichswaldroute: http://youtu.be/GsKEma0rkoM

Dit is een luisterplek: Reichswald onder vuur
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Gocher Straße , Kranenburg - Frasselt, Duitsland