Imprisoned slave labourers killed during bombing

Opgesloten dwangarbeiders gedood bij bombardement

07-02-1945

Kriegsgräberstätte Donsbrügger Heide, Kleve, Duitsland
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bombardementen Verwoesting Terreur en uitroeiing
Liberation Route Europe

Opgesloten dwangarbeiders gedood bij bombardement

Het is 7 februari 1945: de vooravond van het geallieerde offensief onder codenaam Operation Veritable. Kleef, dat al eerder in de oorlog met zware bombardementen te maken heeft gehad, wordt opnieuw gebombardeerd. De Bovenstad wordt zwaar getroffen. De burgerbevolking is al grotendeels geëvacueerd. In de stad bevinden zich soldaten, leden van de Hitler-Jugend, brandweerlieden en vele Oekraïense dwangarbeiders. Honderd van hen zitten opgesloten achter tralies in de gevangenis aan de Krohnestraat en overleven de aanval niet.

Het Britse plan voor een groot offensief vanuit Nijmegen richting Wesel werd begin 1945 hervat. Op 8 februari zou Operation Veritable van start gaan. Op 7 februari, letterlijk op de vooravond van die operatie wordt Kleef opnieuw zwaar gebombardeerd.

Dit keer wordt vooral de Bovenstad zwaar getroffen. De burgerbevolking is in principe geëvacueerd, maar in de stad bevonden zich nog onder meer soldaten, leden van de Hitler-Jugend (van wie er een aantal omkwamen in een kelder onder het voormalig huis van de schoenfabrikant Gustav Hoffman) en brandweerlieden. Bovendien zaten die nacht veel dwangarbeiders uit de Oekraïne opgesloten in cellen in de  gevangenis aan de Kronestrasse. Zij waren de afgelopen tijd ingezet bij het bergen van lijken van het eerste grote bombardement, bij het puinruimen en bij het aanleggen van verdedigingswerken. In deze nacht kwamen ongeveer honderd van deze dwangarbeiders op tragische wijze in de cellen om het leven. Ze liggen begraven op de Kriegsgräberstätte die veel meer is dan alleen een soldatenkerkhof. Dit in 1950 ingewijde kerkhof was bedoeld als centrale begraafplaats voor alle oorlogsslachtoffers uit het gebied Kleef met inbegrip van burgers. 

Toeristische informatie

Kriegsgräberstätte Donsbrügger Heide, Kleve-Donsbrüggen. GPS code: N 51 47.534, E 6 5.432

Fietsroute

Deze luisterplek is onderdeel van een fietsroute langs plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. 

Klik hier voor de fietsroute De Slag om het Reichswaldroute (45 km)

https://www.liefdevoorlimburg.nl/fietsen/de-slag-om-het-reichswaldroute 

Klik hier voor een korte video over De Slag om het Reichswaldroute: http://youtu.be/GsKEma0rkoM

Dit is een luisterplek: Opgesloten dwangarbeiders gedood bij bombardement
Speel audio af
Download audio

Mediagallerij

Kriegsgräberstätte Donsbrügger Heide, Kleve, Duitsland