Station Montparnasse - SPOT021

Generaal Leclerc de Hauteclocque en Bevrijding van Parijs Museum – Jean Moulin Museum

23, Allée de la 2e DB (Jardin Atlantique), Paris, Frankrijk
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Bevrijding Verzet Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Generaal Leclerc de Hauteclocque en Bevrijding van Parijs Museum – Jean Moulin Museum

Tijdens de bevrijding van Parijs op 25 augustus 1944 installeerde generaal Leclerc, commandant van de 2e Franse Pantserdivisie, zijn commandopost in station Montparnasse. Hier werd de overgave van de Duitse troepen bezegeld. Een museum boven het station houdt de herinnering aan de bevrijding levend.

Generaal Leclerc, commandant van de 2e Franse Pantserdivisie, kwam op 25 augustus 1944 aan in Parijs. Hij installeerde zijn hoofdkwartier in station Montparnasse, een veilige plaats met functionerende communicatielijnen. Diezelfde middag werd de commandant van het Duitse garnizoen in Parijs, luitenant-generaal Choltitz, gevangen genomen in zijn hoofdkwartier in Hotel Meurice in de Rue de Rivoli. De capitulatie werd getekend op het politiebureau op het Île de la Cité. Daarna werd Choltitz overgebracht naar station Montparnasse om de overgave van alle Duitse troepen onder zijn bevel te ondertekenen. Leclerc ondertekende namens de Voorlopige Regering van de Franse Republiek. Een exemplaar werd ondertekend door kolonel Rol-Tanguy, leider van de Franse Strijdkrachten van Binnenlandse Zaken (FFI).

Op de promenade boven station Montparnasse vindt men het ‘Museum van General Leclerc de Hauteclocque en bevrijding van Parijs - Jean Moulin Museum’. Hier kunnen bezoekers de bevrijding van de hoofdstad herbeleven aan de hand van archiefbeelden. Twee afzonderlijke tentoonstellingen volgen de paden van Philippe Leclerc en Jean Moulin. Moulin was hoofd van de Nationale Raad van Verzet en werd in 1943 gearresteerd, gemarteld en vermoord. Persoonlijke voorwerpen en documenten illustreren hun carrières en hun werk. Regelmatig zijn ook tijdelijke tentoonstellingen te zien.

Toeristische informatie

Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://museesleclercmoulin.paris.fr/

Mediagallerij

23, Allée de la 2e DB (Jardin Atlantique), Paris, Frankrijk +33 (0)1.40.64.39.44 http://museesleclercmoulin.paris.fr/

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën