Normandy American Cemetery -SPOT035

Amerikaanse militaire begraafplaats Normandië

Omaha Beach, Colleville, Frankrijk
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Amerikaanse militaire begraafplaats Normandië

Op de indrukwekkende Amerikaanse militaire begraafplaats van Colleville-sur-Mer liggen 9.387 Amerikaanse soldaten die tijdens de Slag om Normandië zijn gesneuveld. De begraafplaats herinnert aan de offers die de VS maakten voor de bevrijding van Europa. Vanaf dit punt ziet men uit over Omaha Beach, het dodelijkste landingsstrand van Operatie Overlord.

De Amerikaanse militaire begraafplaats van Colleville-sur-Mer is de beroemdste militaire begraafplaats in Normandië. De lange rijen van witmarmeren Latijnse kruisen en Davidsterren symboliseren de offers die de geallieerde naties - en hier in het bijzonder de Verenigde Staten - hebben gemaakt voor onze vrijheid.

De begraafplaats ligt op een bijzondere plek met uitzicht op Omaha Beach, waar de Amerikanen hun grootste verliezen leden. Grote zorg is besteed aan de esthetische kwaliteiten. Door een combinatie van elementen ontstaat een indrukwekkend effect: de halve cirkel van de kolommen, de zorgvuldig gemaakte beeldhouwwerken, de grote reflecterende vijver en het onberispelijke park rond de graven van 9.387 Amerikaanse soldaten die tijdens D-Day en latere gevechten in Normandië zijn gesneuveld. Een halfronde muur aan de oostzijde van het Memorial toont de namen van 1.557 vermiste soldaten, mannen van wie de lichamen nooit zijn gevonden of geïdentificeerd.

Grote kaarten en bijschriften in de loggia’s geven uitleg over de geallieerde operaties in Normandië en Noordwest-Europa. Een uitkijkpunt biedt een panoramisch uitzicht op Omaha Beach en een oriëntatietafel verduidelijkt de strategische bewegingen tijdens de eerste dagen van de invasie. Sinds 2007 verwelkomt een informatiecentrum de bezoekers.

Sinds het bezoek van de Amerikaanse president Jimmy Carter in 1978 is de begraafplaats een verplichte stop voor Amerikaanse presidenten en wordt vaak gememoreerd in de Amerikaanse pers als het buitenlands beleid van beide landen botsen. Een tweede Amerikaanse begraafplaats in Normandië ligt net buiten de stad Saint James.

Toeristische informatie

Tijdens openingstijden is er personeel aanwezig in het bezoekcentrum om advies en hulp te bieden.

Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: https://www.abmc.gov/cemeteries-memorials/europe/normandy-american-cemetery#.WYlua1WrSUk

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën