Juno Beach Centre - SPOT047

Juno Beach Centre

Voie des Français Libres, Courseulles-sur-Mer, Frankrijk
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Bevrijding
Liberation Route Europe

Juno Beach Centre

Het Juno Beach Centre is niet alleen een museum over de landingen op D-Day maar ook een plaats van nationale herinnering. De plek herinnert aan de deelname van Canada aan de Tweede Wereldoorlog en de belangrijke bijdrage aan de bevrijding van West-Europa. Canada zelf, is door de oorlog ook ingrijpend veranderd.

Het Juno Beach Centre, geopend in 2003, ligt tegenover het strand in Courseulles-sur-mer, op de plaats van een Duits bolwerk dat de haveningang domineerde. Dit bolwerk moest op 6 juni 1944 worden uitgeschakeld door de 3e Canadese Divisie.

Het Juno Beach Centre is niet alleen een museum over de landingen op D-Day maar ook een plaats van nationale herinnering. Het centrum is opgedragen aan de deelname van Canada aan de Tweede Wereldoorlog en de belangrijke bijdrage die het nog jonge land leverde aan de bevrijding van West-Europa.

Canada was al in september 1939, door zijn historische banden met Engeland, in de oorlog betrokken. Het had alle economische middelen en menskracht gemobiliseerd. Na een snelle industriële transformatie was het land, samen met de VS, het 'arsenaal van de democratie' geworden. Het leverde grondstoffen en wapens aan het bevriende Engeland.

In 1942 werd de dienstplicht hersteld, maar Canada stuurde enkel vrijwilligers naar Europa. De pijnlijke herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog op dit punt, riepen spanningen op tussen de Engels sprekende en Frans sprekende Canadezen. Meer dan één miljoen Canadezen werden uiteindelijk gemobiliseerd, ongeveer de helft van de weerbare mannelijke bevolking. Uiteindelijk kwam het land veranderd, maar blijvend verenigd uit de oorlog.

Het Juno Beach Centre geeft de bezoeker een veelomvattende kijk op Canada's inspanningen tijdens de oorlog, onderverdeeld in zes thema's. Een indringende film met de titel Dans leurs pas (They walk with you) geeft iedereen de kans zich te identificeren met een Canadese infanterist.

Toeristische informatie

Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.junobeach.org

Mediagallerij

Voie des Français Libres, Courseulles-sur-Mer, Frankrijk +33 (0)2.31.37.32.17 http://www.junobeach.org

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën