Utah Beach - POI038

Utah Beach

06-06-1944 - 06-06-1944

La Madeleine, Sainte-Marie-du-Mont, Frankrijk
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding
Liberation Route Europe

Utah Beach

Utah Beach was de codenaam van het meest westelijk gelegen landingsstrand van D-Day. Hier kwam de Amerikaanse 4e Infanteriedivisie aan land. De landing op Utah Beach was zeer succesvol, mede door de luchtlandingstroepen die voorkwamen dat de Duitsers in de tegenaanval konden gaan.

Utah Beach was de codenaam van het meest westelijk gelegen landingsstrand van D-Day. Hier kwam de Amerikaanse 4e Infanteriedivisie aan land met als doel een bruggenhoofd te vestigen aan de voet van het Cotentin schiereiland. Van hieruit moest zo snel mogelijk de diepzeehaven van Cherbourg ingenomen worden.

Amerikaanse luchtlandingstroepen werden vijf uur voor de kustlandingen, gedropt achter de kustverdediging. Vechtend in de richting van de kust ruimden ze de vijandelijke stellingen op, die de geallieerde uitbraak vanaf de stranden kon blokkeren. De para’s voorkwamen iedere serieuze Duitse tegenaanval.

De Duitse stelling op het strand van La Madeleine bestond uit verschillende bunkers met een granaatwerper en vier kanononnen om tankaanvallen te stoppen. Deze bescheiden verdediging was niet bestand tegen het vreselijke lucht- en marinebombardement op D-Day. De Duitsers boden weinig weerstand tegen de Amerikaanse aanvallen, ook al waren een aantal eenheden 2 km te ver naar het zuidoosten geland. Op het eind van de dag was de aanval een groot succes met relatief weinig Amerikaanse slachtoffers.

Omdat de Duitsers bijna alle havenfaciliteiten aan de Atlantische kust hadden vernietigd, moesten de stranden deze cruciale logistieke rol overnemen. Van juni tot november 1944 kwam een eindeloze stroom mannen en materieel via Utah Beach aan land.

Op 11 november 1944 werd een monument opgericht voor de 1e Engineer Special Brigade bij het bolwerk van La Madeleine. Het eerste oorlogsmonument op de landingsstranden van Normandië.

Mediagallerij

La Madeleine, Sainte-Marie-du-Mont, Frankrijk

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën